Părinții nu au dreptul să acceseze contul de Facebook al unui copil decedat, decide un tribunal german
Un tribunal din Germania a respins miercuri cererea unei mame de a obliga Facebook să-i acorde acces la contul fiicei ele care și-a pierdut viața, relatează Reuters.
În verdict, care anulează o decizie a unei instanțe inferioare, curtea de apel din Berlin precizează că dreptul la telecomunicații private include și comunicațiile electronice, menite să fie văzute doar de anumite persoane.
Chestiunea vieții private este încă una sensibilă în Germania, din cauza supravegherii extinse practicate de poliția secretă Stasi în Germania de Est comunistă și de Gestapo în perioada nazistă. Aceste amintiri privind spionajul de stat au fost readuse la lumină de Edward Snowden în 2013, prin dezvăluirile despre interceptările serviciilor de informații americane.
În cazul Facebook, mama unei fete de 15 ani care a fost lovită de metrou la Berlin în 2012 a cerut acces la contul fiicei sale pentru a căuta indicii privind eventuala sinucidere a fiicei sale.
Facebook a refuzat să asigure accesul la cont, care a fost transformat într-unul memorial, ceea ce înseamnă că practic a fost închis și servește ca platformă pentru împărtășirea de amintiri pentru prieteni și familie.
Un tribunal regional din Berlin a decis în favoarea mamei în 2015, afirmând că contractul fiicei sale cu Facebook a trecut la părinții săi, în conformitate cu legile germane privind moștenirea.
De asemenea, instanța mai preciza că dreptul fetei la viață privată nu era protejat pentru că ea era minoră și că depindea de părinții ei să-i protejeze drepturile.
Curtea de apel a decis însă miercuri că dreptul la telecomunicații private este mai important decât cel la moștenire și că obligația părinților de a proteja drepturile fiicei lor a încetat odată cu moartea ei.
AGERPRES