Parfumurile afrodiziace nu au efect, potrivit unui studiu

Parfumurile afrodiziace nu au efect, potrivit unui studiu

Feromonii sunt frecvent evocați atunci când se discută despre atracția sexuală, dar un studiu privind două dintre substanțele utilizate în parfumurile așa-numite afrodiziace s-a dovedit incapabil să demonstreze eficacitatea lor asupra ființelor umane, relatează AFP.

Potrivit studiului publicat miercuri în revista Royal Society Open Science, androstadienona și estratetraenolul nu au un impact semnificativ asupra seducției.

Cele două substanțe sunt comercializate din anii 90 ca feromoni umani, chiar dacă nu există nicio dovadă științifică că situația se prezintă într-adevăr astfel. Acestea sunt vândute sub formă de parfumuri, apă de colonie sau concentrate și ar fi menite să stimuleze atracția sexuală.

Feromonii sunt substanțe chimice care joacă un rol în comportamentul sexual al animalelor. Aceștia sunt secretați de corp și recunoscuți de animalele din aceeași specie.

Studiul a fost efectuat de cercetători australieni care au expus 94 de heterosexuali (43 de bărbați și 51 de femei) la cele două substanțe timp de o zi și la un alt parfum folosit ca factor de control a doua zi.

După această expunere, persoanele participante au fost invitate să privească chipuri neutre (fără păr sau machiaj) pentru a determina dacă este vorba despre un bărbat sau o femeie, feromonii fiind substanțe care ar trebui să faciliteze această recunoaștere. De asemenea, acestea au evaluat gradul de seducție sau riscul de infidelitate plecând de la fotografiile persoanelor de sex opus.

"Rezultatele sunt concordante cu cele ale unor alte studii experimentale care sugerează că androstadienona și estratetraenolul au puține șanse să fie feromoni umani", scriu autorii studiului.

Cercetătorii nu exclud totuși că feromonii sexuali ar putea afecta evaluarea noastră a seducției sau a infidelității dar estimează că este "foarte puțin probabil" să fie vorba de cei doi feromoni studiați.

Într-un studiu precedent publicat în martie 2015 în revista "Proceedings of the Royal Society B", biologul Tristam Wyatt de la Universitatea Oxford a afirmat că feromonii așa-ziși umani vânduți în comerț nu au nicio bază științifică. El a adăugat că nou-născuții sunt cel mai probabil "cea mai bună pistă" pentru a găsi primul feromon uman, comportamentul lor fiind mai puțin complicat decât cel al adulților.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...