Parchetul European investighează o fraudă de 520 milioane de euro, comisă de mafia din 10 țări

Parchetul European investighează o fraudă de 520 milioane de euro, comisă de mafia din 10 țări

Investigația „Moby Dick”, a Parchetului European (EPPO) din Milano și Palermo (Italia), cercetează o fraudă de 520 milioane de euro ce ar fi fost comisă de mai multe grupări mafiote. Procurorii au reținut 43 de suspecți.

Parchetul European investighează o fraudă de TVA de 520 milioane de euro Foto arhiva

Parchetul European investighează o fraudă de TVA de 520 milioane de euro Foto arhiva

Joi, 14 noiembrie, au fost efectuate 160 de percheziții în peste 10 țări europene, printre care Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia și Spania. În total, 195 de persoane sunt investigate, iar mai mult de 400 de companii sunt implicate în fraudă.

Autoritățile au emis un ordin de înghețare a activelor în valoare de peste 520 de milioane de euro pentru a compensa daunele aduse bugetului UE și bugetelor naționale. Doar în Italia, sunt blocate 129 de conturi bancare și au fost confiscate 192 de proprietăți imobiliare, 44 de mașini de lux și bărci.

Conform investigației, mai multe persoane asociate cu clanuri mafiote au investit într-un sindicat criminal care a organizat o schemă de evaziune fiscală extrem de profitabilă.

„«Moby Dick» este o investigație definitorie pentru EPPO . A trecut ceva timp de când am început să tragem semnale de alarmă cu privire la implicarea semnificativă a grupurilor periculoase de criminalitate organizată în fraudele care afectează bugetul UE. Pe lângă daunele colosale pe care le provoacă, am avertizat cu privire la amenințarea pe care activitățile lor în acest domeniu o reprezintă pentru securitatea internă. Acum aruncăm lumină asupra primului astfel de caz mare”, a declarat procurorul-șef european, Laura Kövesi.

Potrivit unui comunicat al Parchetului European, acest sindicat a comis fraude foarte complexe.

Frauda de tip carusel TVA profită de reglementările UE privind tranzacțiile transfrontaliere dintre statele membre, care sunt scutite de TVA. Conform anchetei, suspecții au înființat companii în Italia și în alte state membre ale UE, dar și în țări non-UE, pentru a tranzacționa bunurile printr-un lanț fraudulos de comercianți care dispăreau fără a-și îndeplini obligațiile fiscale. Alte companii implicate solicitau ulterior rambursarea TVA-ului de la autoritățile fiscale naționale.

Judecătorul pentru Investigații Preliminare de la Curtea din Milano a dispus arestarea preventivă a 43 de suspecți: 34 vor rămâne în închisoare, iar ceilalți nouă în arest la domiciliu. Șapte mandate de arestare europeană au fost emise la cererea EPPO pentru suspecți localizați în Bulgaria, Cehia, Olanda, Spania și țări non-UE. De asemenea, altor patru suspecți le este interzis să desfășoare temporar activități comerciale.

Investigația a fost realizată de Poliția Financiară italiană din Varese (Guardia di Finanza di Varese) și Poliția de Stat italiană (Squadra Mobile di Palermo și Servizio Centrale Operativo), sub supravegherea EPPO. Poliția Financiară italiană din Milano și Palermo a contribuit, de asemenea, la investigație. Măsurile de investigație au fost realizate și cu sprijinul Europol și al mai multor agenții naționale de aplicare a legii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă