În rechizitoriul său, pe care AFP l-a putut consulta, acuzarea mai arată că va pretinde amenzi de aproape 24 de milioane de euro cântăreţei, acuzată că a sustras 14,5 milioane de euro organelor fiscale spaniole între 2012 şi 2014. Justiţia trebuie acum să decidă dacă să organizeze un proces şi când.
Shakira, care pretinde că este nevinovată, a declarat miercuri că va refuza să încheie un acord cu acuzarea, spunând că ar prefera un proces. Potrivit avocaţilor săi, posibilitatea de a ajunge la un acord rămâne deschisă până la debutul procesului într-o instanţă din Barcelona, în timp ce trimiterea în judecată a vedetei, în vârstă de 45 de ani, nu a fost încă pronunţată.
Denunţând o „încălcare totală a drepturilor sale” şi a „metodelor abuzive” din partea Parchetului, Shakira afirmă în acest comunicat că acesta „se încăpăţânează să ceară banii strânşi în turneele internaţionale şi (emisiunea) The Voice”, la care a fost jurat în Statele Unite, într-o perioadă în care „nu eram încă rezidentă în Spania”.
Shakira mai susţine că a plătit deja 17,2 milioane de euro către autorităţile fiscale spaniole şi că, prin urmare, nu are „nici o datorie la Trezorerie de mulţi ani”.
Procuratura a acuzat-o pe interpreta hit-urilor „Hips don't lie”, „Waka Waka” sau „Loca” de fraudă fiscală de 14,5 milioane de euro pentru anii 2012, 2013 şi 2014.
Potrivit acuzării, Shakira locuia în Spania din 2011, când relaţia ei cu fotbalistul de la FC Barcelona Gerard Pique a fost făcută publică, dar şi-a menţinut reşedinţa fiscală în Insulele Bahamas, considerate paradis fiscal, până în 2015. Cuplul, care are doi copii, şi-au anunţat despărţirea în iunie.
Avocaţii Shakirei cred că până în 2014, cea mai mare parte a veniturilor ei proveneau din turneele sale internaţionale şi că nu trăia mai mult de şase luni pe an în Spania, condiţie necesară pentru a-şi stabili reşedinţa fiscală în Spania.
Numele Shakirei se numără printre cele citate în Pandora Papers, o vastă anchetă publicată la sfârşitul anului 2021 de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, care acuză câteva sute de personalităţi că au ascuns active în companii offshore, în special în scopul „evaziunii fiscale”.
Vă recomandăm să mai citiţi şi