Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, sesizat în urma controlului la Centrul de la Răcăciuni

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, sesizat în urma controlului la Centrul de la Răcăciuni

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, Inspecţia Sanitară de Stat şi Direcţia de Sănătate Publică se numără printre instituţiile sesizate în controlul la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi cu Handicap (CRRNPAH) Răcăciuni, a afirmat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza.

Printre măsurile anunţate în cadrul cadrul unei conferinţe de presă, Mădălina Turza a menţionat şi sesizarea Colegiului Medicilor - Comisia de Psihiatrie şi Pedopsihiatrie şi sesizarea Colegiului Asistenţilor Sociali.

Mădălina Turza a menţionat că o altă măsură a vizat constituirea unei echipe de evaluare a beneficiarilor din CRRN Răcăciuni. De asemenea, s-a dispus identificarea de servicii alternative pentru beneficiarii fără încadrare în grad de handicap, transmiterea către ANDPDCA a listei judeţelor de provenienţă a beneficiarilor din afara judeţului Bacău şi demararea demersurilor de relocare, reevaluarea Planului de Restructurare, notificarea Consiliului Judeţean Bacău cu privire la identificarea de soluţii alternative de servicii sociale adecvate nevoilor beneficiarilor în sistemul public sau prin contractarea de servicii private, precum şi identificarea tuturor furnizorilor de servicii private de pe raza Judeţului Bacău.

Alte măsuri amintite în cadrul conferinţei vizează remedierea, în regim de urgenţă a condiţiilor igienico-sanitare şi de locuire a beneficiarilor, cu precădere, din Modulele IV, V şi VI, interzicerea măsurilor de izolare (măsură ANPIS), auditarea contractului de furnizare de servicii psihologice din perspectiva nevoilor beneficiarilor şi a serviciilor de medicină psihiatrică şi desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea directă şi constantă a implementării măsurilor către reprezentantul ANDPDCA desemnat.

"Gravele nereguli existente la nivelul CRRN Răcăciuni reflectă, pe lângă încălcarea numeroaselor prevederi legale în vigoare, şi un management profund defectuos, atât la nivelul conducerii DGASPC Bacău, cât şi al Centrului. Toate acestea se concretizează în aspecte extrem de grave precum privarea arbitrară de libertate, tratamente inumane şi degradante şi lipsa oricărei perspective de incluziune socială pentru beneficiari. Avem nevoie de un demers coordonat şi asumat de găsire a unor alternative adecvate pentru aceşti oameni, care implică un set de măsuri coerente şi asumate, cu implicarea autorităţilor locale", a declarat Maria Mădălina Turza, preşedinte ANDPDCA.

Ea a spus că în urma controlului s-a constat că CRRN Răcăciuni nu deţine avizul de înfiinţare al fostei Autorităţi Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, iar la data acţiunii de control în evidenţa CRRN erau 187 persoane adulte cu/fără handicap, cu vârsta cuprinsă între 21 şi 86 de ani.

Maria Turza a declarat în cadrul conferinţei că Centrul este amplasat într-o zonă rurală, relativ greu accesibilă, raportat la mijloacele de transport, alte servicii sociale/medicale din comunitate şi facilităţile de recreere şi socializare. Centrul are 7 module de locuire. Majoritatea spaţiilor în care funcţionează centrul se prezintă în stare de degradare accentuată, pereţii au igrasie/mucegai pe suprafeţe mari, tencuială căzută. În majoritatea spaţiilor sanitare wc-urile nu au rezervor de apă, nu sunt compartimentate corespunzător astfel încât intimitatea beneficiarilor să fie asigurată, bateriile de la chiuvete/duş sunt ruginite sau defecte, faianţa/cărămida din sticlă este spartă având potenţial vătămător pentru beneficiari, există ferestre care nu se pot închide sau care au geamurile sparte, nu există consumabile de igienă personală. Unele dormitoare au mobilierul cu grad ridicat de uzură. Totodată, temperatura în toate încăperile vizitate este extrem de mică. S-a observat că, în general, beneficiarii poartă îmbrăcăminte groasă, multe piese vestimentare (veste, pulovere, geci), fesuri, şoşoni/ghete.

De asemenea, Maria Turza a precizat, printre altele, că la nivelul CRRN nu se ţine evidenţa administrării efective a schemelor de tratament pentru fiecare beneficiar, respectiv ora la care se administrează medicamentele, cantitatea, numele şi semnătura asistentei medicale. Documentele privind intervenţiile psihologice nu sunt semnate de psihologi, nu cuprind informaţii referitoare la evoluţia beneficiarilor şi consemnările se opresc la luna octombrie 2019. Nu există o evidenţă centralizată a psihologilor care să indice dacă aceştia s-au prezentat pentru desfăşurarea şedinţelor planificate şi durata de timp în care s-au aflat în centru.

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a organizat luni, 24 februarie 2020 o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele controalelor efectuate la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi cu Handicap (CRRNPAH) Răcăciuni, Judeţul Bacău, precum şi măsurile luate în acest caz.

În urma vizitei inopinate efectuate în luna ianuarie 2020 de către Centrul de Resurse Juridice, a fost dispusă o acţiune de verificare a situaţiei persoanelor cu dizabilităţi din cadrul CRRNPAH Răcăciuni, de către Corpul de Control al ANDPDCA şi ANPIS. Controlul a vizat verificarea amănunţită a standardelor specifice de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, atât sub aspectul calităţii vieţii, dar şi al respectării drepturilor beneficiarilor. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…