Parasomniile, tulburările care fac viața chinuitoare. „Făcea sex cu prietena, fără a fi conștient”
Imaginați-vă că vă treziți dimineața și aflați că nu ați petrecut toată noaptea în pat, ci că ați condus o mașină, ați mâncat ori poate chiar ați inițiat o partidă de sex, de care nu vă amintiți nimic acum pentru că încă dormeați. Aceasta este o realitate pentru persoanele care suferă de parasomnii non-REM, arată Yahoo Life.
Somnambulismul este o tulburare gravă a somnului FOTO Shutterstock
Paarasomniile non-REM, cunoscute și sub numele de tulburări de excitare, afectează, de obicei, mai puțin de 5% din populație, potrivit prof. Molly Atwood, asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Johns Hopkins.
Somnul non-REM
Potrivit Verywell Mind , somnul non-REM cuprinde primele trei stadii și este clasificat prin activitate mentală asemănătoare cu cea a gândurilor și prin mișcări oculare reduse sau inexistente.
Aceste tulburări de somn non-REM pot include teroarea nocturnă, când persoana se trezește într-o stare de teroare, somnambulismul , care poate presupune activități complexe, inclusiv mutarea mobilei, cântatul la un instrument muzical și chiar operarea mașinilor grele, și tulburările alimentare legate de somn, în care persoana mănâncă și bea în timp ce eștei parțial trează, după cum explică Cleveland Clinic .
„Una dintre caracteristicile parasomniilor non-REM este că există amnezie pentru evenimentul de dimineață, așa că, de obicei, nu-și amintesc ce s-a întâmplat", a declarat pentru Yahoo Life Molly Atwood.
Specialista spune că, în cazul anumitor persoane, această tulburare poate face viața foarte complicată.
Dr. Rafael Pelayo, profesor de medicină a somnului la Universitatea Stanford, a relatat că a avut un pacient care nu era conștient că făcea sex cu prietena sa în timp ce dormea, iar prietena nu a observat că el nu era conștient. Printre cazurile pe care le-a întâlnit s-au numărat pacienți care mâncau în timp ce dormeau, iar când se trezeau habar nu aveau cum ambalajele găsite prin casă au ajuns acolo.
Astfel de cazuri sunt rar raportate.
„Este posibil ca oamenii să experimenteze acest lucru și să le fie frică să vorbească despre asta", spune Dr. Rafael Pelayo, pentru Yahoo Life.
În opinia unor cercetători, miturile despre fantome ar putea fi legate de aceste tulburări. Uneori, oamenii erau tentați să dea vina pe fantome atunci constatau că mobila era rearanjată în camera lor, deși, în realitate, o făceau în timp ce erau somnambuli, argumentează Pelayo.
Există și cazuri extreme, în care persoanele cu parasomnie se pot comporta violent față de alte persoane.
Ce se întâmplă
Astfel de probleme apar atunci când există o trezire incompletă din somnul profund, când corpul poate fi încă activ, dar mintea nu.
„Poți face unele comportamente destul de complexe, dar mintea ta nu este complet conștientă atunci când nu ești complet trezit din somnul profund", explică Atwood pentru Yahoo Life.
Specialista spune că atunci când suntem privați de somn, corpul nostru tinde să compenseze acest lucru prin accelerarea somnului profund, important pentru sănătate, însă dacă ceva îți fragmentează somnul, „atunci poți avea această stare mixtă în care încerci să te împingi afară din somnul profund, dar este o trezire incompletă", ceea ce duce la parasomnii.
Nu se cunoaște motivul pentru care unii oameni pot fi mai predispuși la tulburări de somn decât alții, însă Atwood spune că există probabil o componentă genetică.
Copiii sunt mai predispuși la dezvoltarea parasomniilor decât adulți.
Sursa: adevarul.ro