Paradoxul invaziei ruse în Ucraina. Fost reprezentant la NATO: „Armata ucraineană e cea mai pregătită din Europa. Probabil, Rusia va cere o demilitarizare”

Paradoxul invaziei ruse în Ucraina. Fost reprezentant la NATO: „Armata ucraineană e cea mai pregătită din Europa. Probabil, Rusia va cere o demilitarizare”

Armata ucraineană a devenit, după trei ani de război cu invadatorii ruși, plus încă opt ani de pregătire în timpul conflictului înghețat, cea mai pregătită din Europa, spune generalul Virgil Bălăceanu. De asemenea, industria de apărare ucraineană este redutabilă.

Căliți în război, ucrainenii au devenit cei mai pregătiți militari din Europa. FOTO: Reuters

Căliți în război, ucrainenii au devenit cei mai pregătiți militari din Europa. FOTO: Reuters

Peste câteva zile se împlinesc trei ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina. În contextul în care o încetare a focului pare să fie aproape, se pune întrebarea: „cât de puternică ar fi armata ucraineană” după ce conflictul va fi înghețat.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, ne-a explicat că în acest moment Ucraina are cea mai bine pregătită armată din Europa și o industrie de apărare redutabilă.

Generalul crede însă că Rusia va solicita o demilitarizare parțială a Ucrainei, care a devenit o forță redutabilă, reușind de trei ani, cu ajutorul Occidentului, să țină piept mașinăriei ruse de război.

Bălăceanu susține că trebuie să avem în vedere că la cei aproape 200.000 de militari activi, cât avea Ucraina înainte de începerea invaziei, se adaugă rezerviștii, circa 1 milion de persoane.

Armistițiul va presupune și o demobilizare, odată cu intrarea în joc a trupelor de menținere a păcii, astfel că probabil o parte a rezerviștilor va fi lăsată să plece acasă.

În plus, generalul se așteaptă ca Rusia să solicite, în cadrul negocierilor, ca efectivele armatei ucrainene să fie reduse: „Posibil să aibă o asemenea solicitare, ceea ce ar fi greu de crezut că se va accepta. Apoi și demobilizarea trebuie făcută ca să se respecte o proporționale a forțelor. Ținem seama că din efectivele forțelor luptătoare, ucrainenii au mai bine de două treimi rezerviști mobilizați prin mobilizarea generală, pe când Federația Rusă are mai degrabă către o treime rezerviști prin mobilizarea parțială.”

Întrucât semnarea unui tratat de pace pare puțin probabilă, cel puțin pe termen lung, Bălăceanu crede că ceea ce se poate opera mai repede este o încetare a focului și un armistițiu pe o perioadă determinată, cu rămânerea forțelor la contact și începerea discuțiilor pentru celelalte etape ale negocierii.

„E un pardox. Ucraina are cea mai pregătită armată din Europa”

Întrebat dacă putem compara, acum, armata Ucrainei cu cea a Poloniei, respectiv cu cea a României, generalul a explicat:

„Armata ucraineană este mult mai bine pregătită față de armata Poloniei și față de armata României. Este o armată care are experiența a celor trei ani de război în curând. Armata poloneză, armata română nu au o asemenea experiență”.

Experiența de război este experiența cea mai bună a unei armate, spune el: „E un paradox. De regulă, armatele execută comanda politică a unor războaie, dar în același timp războaiele le asigură cea mai bună pregătire.”

Chiar dacă luăm în considerare pierderile umane și de tehnică militară, „experiența de război consacră armata ucraineană cu efectivele active, dar și cu rezerviștii, dar acum să ne referim în perspectivă doar la efectivele active, ca una din cele mai bine pregătite. De fapt, nu una din cele mai bine pregătite, pregătite, chiar cea mai pregătită armată din Europa”.

De aici, spune Bălăceanu, și probabilitatea destul de mare ca Putin să ceară și demilitarizarea, nu numai demobilizarea (înapoierea la vatră a rezerviștilor).

„Reducerea efectivelor forțelor armate ucrainene ar însemna o vulnerabilitate majoră pentru Ucraina, pentru că Federația Rusă nu cred că va agrea această reducere să fie de ambele părți, din moment ce Federația Rusă are un obiectiv clar: în următorii ani, 1,5 milioane de militari, din care, din ce în ce mai mult, sunt cei din categoria profesioniștilor, a voluntarilor”, explică generalul.

Bălăceanu crede că la negocieri trebuie să respecte un echilibru al forțelor care există la ora actuală: „Chiar dacă Armata Rusă continuă ofensiva pe anumite direcții cu un succes tactic pe care trebuie să-l luăm în calcul, dar în același timp și ucrainenii rezistă în Kursk, în Donbass, în Herson, în Zaporoje, deci există un echilibru al forțelor. Și atunci termenii de încetarea focului, armistițiului, unii pași spre un acord de pace trebuie să respecte principiul proporționalității forței militare.”

Ar fi regretabil ca Ucraina să-și reducă armata și Rusia să-și mențină o forță militară impresionantă, mai spune acesta.

Cum au ajuns ucrainenii cei mai pregătiți militari din Europa

Bălăceanu susține că înainte de invazie, armata ucraineană avea aproximativ 200.000 de oameni militari activi, introducând aici toate tipurile de unități, unități luptătoare, cât și unitățile de sprijin logistic.

În acel moment, de dinainte de începerea invaziei, armata ucraineană era bine antrenată, având în vedere, spune generalul, declarațiile fostului șef al armatei, Valeri Zalujnîi, care vorbea de 400.000 de militari activi și în rezervă care au fost pregătiți în mod practic pe timpul celor 8 ani de conflict înghețat pe linia fortificată din Donbass: „Este și motivul pentru care armata ucraineană a rezistat foarte bine, pentru că și-a rotit permanent efectivele în activitate și cele aflate în rezervă pe un aliniament de contact, unde au continuat acțiunile de luptă”.

Pregătirea de acum a armatei ucrainene este net superioară. „Nu se compară pentru că atunci era vorba de o pregătire pe o linie de demarcație pe care ucrainenii au întărit-o foarte bine. Le-a luat rușilor foarte mult timp să cucerească aliniamentul fortificat, fie că vorbim de Avdiivka, Marinka,Vuhledar și așa mai departe. Acum este o armată in corpore, asta însemnând și cei în activitate, dar și rezerviștii care au fost mobilizați care au experiența celor trei ani de război”, a explicat generalul.

Industrie militară redutabilă

Industria militară a Ucrainei, de asemenea, a performat pentru că s-a adaptat condițiilor de război și a reușit să supraviețuiască în pofida loviturilor dese ale rușilor, explică generalul.

„Și s-a adaptat, a spune eu, magistral. Pentru că la ora actuală dronele care lovesc în adâncimea Federației Ruse sunt ucrainene. Dronele maritime sunt ucrainene. Ucraina are o industrie care a produs ceea ce era necesar frontului. Frontul a fost menținut în mod deosebit când vorbim de categorie de tehnică specifică tratatului de la Varșovia, fie că vorbim de echipamente militare, fie că vorbim de muniții, în mod deosebit de producția de război a Ucrainei”, detaliază Bălăceanu.

Ucraina a produs rachete anti-navă care au reușit să scufunde nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră crucișătorul Maskva. „Sigur că vorbim și de sprijinul occidental, sigur că vorbim și de tehnologia occidentală, însă sprijinul occidental în mod deosebit era mai ales legat de echipamente militare și muniții. specifice calibrelor NATO, care nu se produceau în Ucraina”, explică el.

Pe de altă parte, industria de apărare și-a creat o bază foarte puternică de reparații, de mentenanță și reparația tehnicii de luptă, care pe timpul acțiunilor militare a fost avariată. Ea a fost adusă în întreprinderi, a fost recondiționată și a fost trimisă înapoi în zona acțiunilor militare.

„Deci este o industrie care s-a adaptat foarte bine și poate să constituie o industrie de apărare care a reușit să treacă la industrie de război, la producție de război, sub presiunea războiului. Și aici avem o experiență deosebită”, explică generalul.

În concluzie, spune generalul Bălăceanu, mașina de război a Ucrainei este una redutabilă: „pe lângă experiența armatei ucrainene, care înseamnă experiența luptătorilor, a comandanților, a statelor majore, vorbim și de experiența pe care o au cei care lucrează în industria de apărare, de la componenta cercetare, dezvoltare, inovare, la componenta de producție și de adaptare a producției în condițiile lovirii continue a infrastructurii industriei de apărare ucrainene de către ruși”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ceas de 500.000 de euro găsit de DNA în seiful generalului Zisu, dar și actele a două apartamente în Caelia Residence Mamaia şi peste 3.000 de sticle …

2 Se întâmplă în SUA...

3 VIDEO Pe dementul ăsta nu l-a deranjat niciun „organ”...

4 Profeția lui Adrian Năstase despre Europa...

5 De citit acest editorial scris de Octavian Știreanu despre ce se întâmplă acum în Ro și Europa