Paradisul italian care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul italian care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus la o adevărată criză a apei, motiv pentru care autoritățile locale au fost nevoite să întoarcă turiștii din drum și să închidă pensiunile și hotelurile, relatează CNN .

Agrigento, Sicilia

Agrigento, Sicilia

Sub structurile arheologice și relicvele din Valea Templelor se află un sistem de apeduct vechi, asemănător unui labirint, care captează apă chiar și astăzi.

Dar acest sistem, precum și altele mai moderne, au ajuns atât de uscate încât micile hoteluri și pensiuni din oraș și de pe coasta din apropiere sunt nevoite să rămână închise și să refuze turiștii, din cauză că nu mai au suficientă apă.

Criza nu este una nouă în Sicilia , una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume. Insula a început să impună restricții de apă încă din luna februarie, când a fost declarată stare de urgență pe fondul unei secete necruțătoare. Infrastructura învechită a devenit ineficientă, iar penuria de apă s-a acutizat.

Infrastructura învechită a agravat penuria de apă, lucru ce a afecta grav turismul și agricultura, două sectoare cruciale în economia Siciliei.

Apa a ajuns să fie raționalizată

Apa este raționalizată pentru mai mult de 1 milion de localnici din 93 de comunități. Unii sunt nevoiți să reducă consumul de apă cu până la 45%.

Autoritățile au impus un program riguros de funcționare robinetelor pe timpul zilei, în timp ce noaptea furnizarea de apă a fost oprită complet.

Turiștii sunt avertizați pe site-urile de rezervări

Pe TripAdvisor și alte forumuri dedicate vacanțelor, turiștii sunt întrebați dacă merită să viziteze zonele afectate din Sicilia.

La rândul lor, hotelierii din Agrigento au avertizat clienții cu privire la potențialele lipsuri și îi ajută pe vizitatori să își găseacă alte locații pentru cazare unde se pot folosi de apă și unde restricțiile sunt mai puțin severe.

La unul dintre hotelurile aflate în inima stațiunii, restricțiile sunt riguroase. Proprietarii au pus filtre la dușuri și chiuvete pentru a salva cât de multă apă se poate.

"Pe bună dreptate, oamenii ne cer asigurări înainte de a veni, dar nu știm ce să spunem”, a declarat proprietarul, care a adăugat că situația "afectează întregul sector turistic, ceea ce riscă să ducă la consecințe economice grave, având în vedere că turismul este un sector pe care se bazează aproape toată lumea din această parte a Siciliei".

Autoritățile locale cer ajutorul Guvernului de la Roma

Guvernul regional sicilian a cerut Romei subvenții pentru a importa apă din continent, dar nu există încă un plan concret pentru a ajuta insula.

Biroul ministrului Turismului, Diana Santanche, a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, însă în aprilie a declarat că Sicilia ar trebui să încerce să își extindă sezonul turistic pe o perioadă mai mare și să nu se mai bazeze doar pe lunile de vară, când problemele legate de secetă se agravează.

Verile au devenit tot mai insuportabile

Anul trecut, insula s-a confruntat cu incendii de vegetație care au dus la evacuarea turiștilor, sau la anularea vacanțelor. Acum, criza apei provoacă probleme similare.

Schimbările climatice cauzate de om încălzesc Europa mai repede decât orice alt continent, iar Sicilia se află chiar în centrul schimbării.

În Sicilia a fost doborât recordul de temperatură la nivel european, când, în august 2023, au fost înregistrate 48,8 grade celsius în orașul Siracuza.

Și alte părți ale Italiei se confruntă cu seceta, însă în Sicilia aceasta este considerată "extremă", fiind la cel mai ridicat nivel din întreaga țară, a transmis Institutul Național pentru Protecția Mediului și Cercetare din Italia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii