Paradă militară controversată la Sankt Petersburg: Rusia marchează 75 de ani de la sfârşitul asediului Leningradului

Paradă militară controversată la Sankt Petersburg: Rusia marchează 75 de ani de la sfârşitul asediului Leningradului

Paradă militară controversată la Sankt Petersburg: Rusia marchează 75 de ani de la sfârşitul asediului Leningradului. Preşedintele rus Vladimir Putin prezidează, duminică, ceremoniile de marcare a 75 de ani de la sfârşitul teribilului asediu al Leningradului, care a cauzat moartea a cel puţin 800.000 de persoane între anii 1941 şi 1944, relatează AFP, citată de  G4Media.ro .

Punctul culminant al comemorărilor este o defilare militară controversată, în apropiere de Muzeul Ermitaj, în centrul fostei capitale imperiale ruse, la care urmează să participe 2.500 de militari.

Tancuri, lansatoare de rachete şi vehicule de infanterie urmează să defileze, iar cadeţii vor purta mantale din piele de oaie şi cizme din fetru, precum militarii de la acea vreme care luptau împotriva invadatorului nazist.

Numeroase voci s-au ridicat la Sankt Petersburg, inclusiv în rândul supravieţuitorilor, împotriva acestei parade, care este percepută drept un exemplu al propagandei militariste a autorităţilor aflate sub conducerea lui Vladimir Putin.

Potrivit Kremlinului, preşedintele rus nu ar urma să asiste la această defilare, însă el urma să meargă la Cimitirul memorial Piskarevskoie şi la un concert în omagiul victimelor.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este vorba despre „o dată foarte importantă pentru întreaga ţară, pentru toţi ruşii şi personal pentru preşedintele Putin”.

Vladimir Putin, în vârstă de 66 de ani, nu s-a născut în timpul asediului, însă fratele său a murit în acesta. El este înhumat la cimitirul unde urmează să meargă preşedintele.

Mama lui Putin aproape că a murit de foame în timpul blocadei, iar tatăl său, care lupta în Armata Roşie, a fost rănit în apropiere de Leningrad.

Leningradul avea trei milioane de locuitori înainte de război, iar 800.000 de persoane au murit de foame, boală sau ucise de bombe în cele 872 de zile de asediu al armatelor lui Adolf Hitler.

Înaintea ceremoniilor, aproape 5.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cereau anularea paradei militare, catalogată drept un „carnaval sacrilegiu”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să comenteze cu privire la această petiţie, apreciind că Sankt Petersburgul este cunoscut prin „bogăţia tradiţiilor sale” în domeniul controverselor.

„Avem ordinul să facem o defilare şi o vom face”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Ministerului rus al Apărării, de la Sankt Petersburg, sub protecţia anonimatului. „O defilare militară este un ritual militar“, şi nu un eveniment festiv, a insistat această sursă.



populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...