Paracetamolul ar putea reduce sentimentul de teamă: „Consumul influențează modul în care evaluăm riscurile”

Paracetamolul ar putea reduce sentimentul de teamă: „Consumul influențează modul în care evaluăm riscurile”

Paracetamolul este un medicament folosit pentru a calma durerea de cap, durerile musculare sau febra. Acest analgezic atât de banal, atât de cunoscut și atât de des utilizat ar putea influența însă și comportamentul uman.

medic si pacient

Paracetamolul ne-ar putea afecta comportamentul în situații de criză. Arhivă

Este rezultatul unui studiu efectuat de specialiștii americani și care ar trebui să ne pună pe gânduri. Motivul? Cercetătorii de la Universitatea de stat din Ohio au descoperit o legătură între consumul de paracetamol și tendința de asumare a riscurilor în anumite situații. Studiul sugerează că acest medicament poate modifica modul în care oamenii percep și evaluează riscurile, făcându-i mai predispuși să se angajeze în comportamente riscante, chiar și atunci când nu este vorba de o situație de durere sau disconfort fizic.

Paracetamolul reduce teama și crește asumarea riscurilor

Conform neurologului Baldwin Way, care a condus studiul, paracetamolull pare să reducă emoțiile negative, inclusiv teama, atunci când oamenii evaluează activitățile riscante. „Persoanele respective nu mai simt aceeași teamă legată de riscuri. Acesta ar putea fi un factor important, având în vedere că aproximativ 25% din populația SUA ia acetaminofen săptămânal”, explică Way în revista de specialitate Science Alert.

Studiul a arătat că, în timp ce paracetamolul ajută la calmarea durerii, acesta poate să diminueze și anxietatea asociată cu luarea unor decizii riscante, ceea ce poate duce la o tendință mai mare a persoanelor de a se angaja în comportamente care implică un risc, de la pariuri financiare la activități fizice extrem de periculoase.

Studiul, realizat printr-un joc video

În cadrul unui experiment realizat cu 500 de studenți, cercetătorii au testat efectele unei doze de 1.000 mg de paracetamol (doza maximă recomandată pentru adulți) asupra comportamentului legat de asumarea riscurilor. Participanții au fost rugați să participe la un joc virtual în care trebuiau să umfle un balon pe un ecran de computer. Fiecare pompare adăuga bani virtuali într-un cont, dar dacă balonul s-ar fi spart, jucătorii ar fi pierdut câștigurile acumulate.

Rezultatele au arătat că persoanele care au luat paracetamol au fost mult mai dispuse să continue să umfle balonul, chiar și atunci când riscul de a-l sparge devenea mai mare. Spre deosebire de acest grup, participanții care au luat placebo s-au oprit mai devreme, fiind mai precauți să nu-și piardă câștigurile.

Aceste rezultate sugerează că paracetamolul ar putea influența comportamentele de risc în moduri subtile, dar semnificative.

Deși cercetătorii subliniază că aceste efecte ar putea fi și un rezultat al reducerii anxietății, mai degrabă decât al unei percepții diminuate a riscului, nu se poate ignora impactul potențial al acestui medicament asupra comportamentului cotidian, având în vedere că este cel mai utilizat analgezic din lume.

paracetamol

Paracetamol. Arhivă

Paracetamolul, vinovat de reducerea empatiei

În plus, cercetările sugerează că efectele nu se limitează doar la reducerea durerii fizice, ci se extind și la schimbări în procesele psihologice, inclusiv reducerea empatiei, diminuarea sensibilității față de suferința emoțională și chiar afectarea capacității de a lua decizii riscante.

Având în vedere că paracetamolul este disponibil în peste 600 de produse farmaceutice și este consumat de milioane de oameni săptămânal, există îngrijorări cu privire la efectele sale pe termen lung asupra comportamentului social și individual. De exemplu, reducerea percepției riscurilor poate contribui la creșterea comportamentelor riscante, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra sănătății publice și siguranței rutiere.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine cum paracetamolul poate influența nu doar durerea fizică, dar și deciziile noastre zilnice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Finalul rușinos al unui mandat eșuat”

2 Toate sondajele pentru prezidențiale

3 Citiți și voi cum și-au bătut joc ucrainenii de echipamentele militare trimise de americani și de europeni în penibila aventură din Kursk

4 Situație fără precedent în Japonia, unde cea mai mare organizație yakuza s-a prezentat la poliție cu un angajament scris...

5 VIDEO Mircea Dinescu / „În mod normal, Ponta ar trebui să fie băgat și la pușcărie puțin, e o chestiune de trădare națională”