Papagalii dintr-o specie din Noua Zeelandă pot lua decizii în funcţie de probabilităţi (studiu)

Papagalii dintr-o specie din Noua Zeelandă pot lua decizii în funcţie de probabilităţi (studiu)

Exemplarele de Kea, papagali din Noua Zeelandă renumiţi pentru inteligenţa lor, sunt capabili să facă alegeri şi să ia decizii prin evaluarea şanselor de reuşită ale diverselor probabilităţi care le sunt oferite, o aptitudine remarcată până acum doar la oameni şi la maimuţele antropoide, informează marţi AFP şi Press Association.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Amalia Bastos şi Alex Taylor, cercetători la Universitatea Auckland, au descoperit că papagalii Kea (Nestor notabilis) pot să facă deducţii şi să prezică evenimente în funcţie de cunoştinţe şi experienţe dobândite în trecut.

La anumite teste, papagalii Kea au obţinut rezultate care au fost chiar mai bune decât cele ale cimpanzeilor.

Cercetătorii au coordonat o serie de experimente concepute pentru a testa capacitatea papagalilor Kea de a înţelege probabilităţile.

Ei au antrenat şase papagali - Blofeld, Bruce, Loki, Neo, Plankton şi Taz - pentru a asocia culoarea neagră cu o recompensă şi culoarea portocalie cu absenţa recompensei. Papagalii, plasaţi în faţa unor jumătăţi de cleşti de rufe, negre şi portocalii, primeau hrană când alegerea obiectul negru şi nu primeau nimic atunci când îl alegeau pe cel portocaliu.

Cleştii de rufe erau puşi în două borcane transparente, iar păsările îl vedeau apoi pe cercetător în timp ce ridica o jumătate de cleşte de rufe din fiecare borcan şi le ţinea în mână, dar fără să poată să vadă ce culoare avea jumătatea de cleşte de rufe din fiecare mână.

După antrenament, papagalii au înţeles interesul de a alege obiectul negru şi au făcut această alegere în mod sistematic. Aproape de fiecare dată, papagalii Kea au ales mâna ce părea că prezenta cea mai mare probabilitate de a ascunde o jumătate de cleşte negru.

"Sunt curioşi şi deloc timizi, e uşor să lucrezi cu ei. De multe ori, s-au dovedit mai isteţi decât mine", a declarat amuzată Amalia Bastos, coordonatoarea acestui studiu publicat în Nature Communications.

Un fapt încă şi mai surprinzător: dacă antrenorii ascundeau în mâinile lor o jumătate de cleşte de rufe extrasă în mod discret din cele două borcane de sticlă, păsările alegeau în mod sistematic mâna care fusese introdusă în borcanul în care se aflau mai multe jumătăţi de cleşte de culoare neagră.

Dacă obiectele colorate nu erau uniform repartizate în borcane, papagalii Kea au ales mâna care fusese introdusă în borcanul ce conţinea mai multe jumătăţi negre la suprafaţa vasului.

Astfel, ei au dovedit că sunt capabili să înţeleagă şi să acţioneze în funcţie de probabilităţi, o aptitudine de care, până în prezent, s-au dovedit a fi capabili doar oamenii şi maimuţele antropoide.

"Păsările au împărţit ultimul lor strămoş comun cu oamenii în urmă cu cel puţin 312 milioane de ani. Aceste rezultate ne oferă dovada că deducţiile statistice există şi în afara marilor antropoide şi că aspecte care ţin de gândirea generală pot să evolueze şi în creiere cu o structură diferită de cea a primatelor", au adăugat autorii studiului.

Aceasta nu este singura ispravă a papagalilor Kea. În 2017, un alt studiu a dezvăluit că aceşti papagali reprezintă primul animal non-mamifer care este capabil să comunice prin cântec semenilor săi faptul că este bine dispus şi că are chef să se joace.AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”