Papa Francisc pregătește viitorul numind încă 20 de cardinali

Papa Francisc pregătește viitorul numind încă 20 de cardinali

Papa Francisc, care a dat de înțeles că ar putea renunța la conducerea Bisericii Catolice din cauza unor probleme de sănătate, va oficializa sâmbătă numirea a 20 de cardinali noi de pe toate continentele, o etapă-cheie în pregătirea succesiunii.

papa francisc slujba

Papa Francisc FOTO EPA-EFE

Ceremonia de prezentare a noilor cardinali va avea loc sâmbătă, la ora locală 16.00 (17.00 ora României), în Bazilica Sfântul Petru din Roma. Șaisprezece dintre cei 20 de noi cardinali au sub 80 de ani și ar putea fi eligibili pentru succesiune.

Acest consistoriu, al optulea din pontificatul lui Francisc de la alegerea sa în 2013, intervine pe fondul unor speculații cu privire la retragerea papei, care, la vârsta de 85 de ani, este nevoit de mai multe luni să se deplaseze cu ajutorul unui scaun cu rotile din cauza durerilor de genunchi.

Fapt rar, ceremonia va fi urmată de o reuniune - pentru două zile - a cardinalilor din lumea întreagă, pe care Suveranul Pontif de origine argentiniană i-a convocat pentru a evoca noua „Constituție” a Vaticanului, intrată în vigoare în iunie.

Potrivit AFP, numirea noilor prelați de rang înalt este urmărită cu atenție de observatori, care văd în acest pas drept o posibilă sugestie asupra direcției viitorului lider spiritual al Bisericii Catolice și a celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă.

La finalul acestui consistoriu, primul din noiembrie 2020, Papa Francisc s-ar putea baza pe 90 de cardinali din 132 de electori, adică aproximativ 68%, dar sub majoritatea de două treimi necesară pentru a influența alegerea noului Suveran Pontif.

Sensibil la „periferii”, comunitățile minoritare și la avansul evanghelizării, iezuitul argentinian a ales doi africani și cinci asiatici, dintre care doi indieni, printre noii cardinali.

Acest consistoriu confirmă „internaționalizarea guvernării Bisericii, inițiată încă de Ioan Paul al II-lea”, explică pentru AFP vaticanistul Bernard Lecomte. El este totodată „reprezentativ pentru Biserica din zilele noastre, cu un spațiu larg în emisfera de sud”, unde trăiesc 80% dintre catolici, subliniază Lecomte.

O nominalizare de remarcat este cea a americanului Robert McElroy, episcop de San Diego (California), considerat drept progresist în abordarea Bisericii Catolice față de chestiuni precum avortul și minoritățile sexuale.

În mod neașteptat, misionarul italian Giorgio Marengo, care își exercită funcția în Mongolia, va deveni, la 48 de ani, cel mai tânăr cardinal din lume.

Alături de ei figurează Jean-Marc Aveline, arhiepiscop de Marsilia, care devine al cincilea francez din Colegiul Cardinalilor, dar și nigerianul Peter Okpaleke, brazilianul Leonardo Ulrich Steiner sau Virgilio Do Carmo Da Silva, arhiepiscop de Dili (Timorul de Est).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…