Panica și frica i-au cuprins pe cetățenii ruși: "Nu vreau să fiu carne de tun"
Panica și frica i-au cuprins pe foarte mulți cetățeni ruși care se tem că vor ajunge "carne de tun" dacă vor fi obligați să se înroleze. Panica a fost declanșată de mobilizarea parțială anunțată de președintele Putin.
Panica și frica i-a cuprins pe cetățenii ruși: "Nu vreau să fiu carne de tun"
Mii de bărbați ruși care au vârsta militară necesară pentru înrolarea în armată ar fi încercat să fugă din țară miercuri, iar mulți alții încearcă să plănuie cum să evite să ajungă pe frontul din Ucraina. Toate acestea după ce Vladimir Putin a declarat o mobilizare militară parțială pentru război.
„Nu vreau să fiu carne de tun”, a declarat pentru Moscow Times un moscovit de 30 de ani, care a cerut anonimatul pentru a vorbi liber.
„Fratele meu este speriat. Încercăm urgent să-i cumpărăm un bilet de avion undeva”, a spus o rusoaică, al cărei frate și-a încheiat recent serviciul militar.
Plecarea din țară cu zboruri directe din Rusia către țări din apropiere care le permit rușilor să intre fără viză pare a fi singura cale prin care aceștia pot evita recrutarea, dar biletele către Armenia, Turcia sau Azerbaidjan s-au epuizat rapid.
Cerere mare de bilete și prețuri pe măsură
Numărul cererilor de bilete către aceste destinații au crescut considerabil, de la anunțul președintelui rus. De asemenea, prețul biletelor a crescut pe măsura cererii uriașe, chiar și de 8 ori. Un bilet către Erevan a ajuns la aproximativ 2.600 de dolari, în timp ce un bilet către Dubai costă peste 2.700 de dolari.
Legea rusă prevede sancțiuni privind circulația în timpul unei mobilizări generale, dar acum a fost declarată doar mobilizare parțială așa că Kremlinul nu a luat nicio măsură de închidere a granițelor țării. A fost adoptată și o lege potrivit căreia cei care dezertează vor fi pedepsiți cu închisoarea până la 15 ani.
Șeful comitetului de Apărare a Dumei de Stat din Rusia, Andrei Kartapolov a declarat că granițele rămân în continuare deschise. Dmkitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a comentat pe acest subiect.
Foarte mulți ruși sunt încă confuzi legat de ce va urma. Ei declară că situația este neclară și încearcă să evite pe cât posibil o eventuală recrutare, chiar și cu prețul părăsirii propriei țări.
„Desigur, am temeri. Îmi doresc foarte mult să evit recrutarea și cu siguranță aș părăsi țara dacă mi-ar permite finanțele și dacă aș avea prieteni în străinătate”, a spus Oleg, 29 de ani, care și-a încheiat serviciul militar.
Decretul oficial publicat de către conducerea de la Kremlin, miercuri, a fost destul de vag cu privire la cine va urma să fie chemat în armată.
„Situația este în prezent neclară. Judecând după decret... orice cetățean din rezerva militară poate fi ales”, a declarat Serghei Krivenko.
La ce soluții apelează rușii pentru a evita să fie trimiși pe front
Oamenii caută tot felul de soluții pentru a evita înrolarea, dat fiind faptul că nu toți au posibilitatea să părăsească țara înainte de închiderea granițelor.
„Oamenii vor folosi orice oportunitate pentru a evita recrutarea — unii s-ar putea întoarce la universitate sau s-ar putea găsi un loc de muncă cu jumătate de normă în sectorul apărării”, a mai spus moscovitul, potrivit The Moscow Times.
„M-am gândit chiar să-mi rup propriul braț pentru a obține o scutire medicală.”, a mai declarat un alt cetățean rus.
Anunțul lui Putin legat de mobilizarea parțială vine într-un moment în care Rusia se confruntă cu pierderi masive pe teritoriul Ucrainei. Ministrul Apărării a declarat, miercuri, că peste 5.937 de soldați ruși au murit pe frontul de luptă de la începutul războiului.
Sursa: adevarul.ro