Panică în Zambia: sute de câini au murit după ce au mâncat porumb otrăvit. În Africa este alimentul de bază
Sute de câini au murit în Zambia, după ce ar fi consumat porumb contaminat. Informația a stârnit îngrijorare în țara africană în care porumbul este alimentul de bază. Autoritățile au lansat o amplă investigație.
Porumbul, aliment de bază în Africa FOTO: Arhiva
Ministrul Sănătății din Zambia, Elijah Muchima, a declarat că estimarea arată că un „număr alarmant” de 400 de câini au murit în ultima lună în țară, după ce au consumat porumb contaminat, potrivit BBC.
Oamenii ar putea fi în pericol, a mai spus demnitarul care a arătat că aproximativ jumătate din cele 25 de probe prelevate de la companiile de morărit aveau niveluri extrem de ridicate de aflatoxine, o substanță otrăvitoare produsă de ciuperci.
Porumbul este alimentul de bază în Zambia, iar Muchimi a spus că rezultatele testelor sunt „îngrijorătoare din cauza numeroaselor implicații asupra sănătății populației”.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit că există dovezi că aflatoxinele pot provoca cancer de ficat la oameni.
Autoritățile africane au lansat investigația asupra aprovizionării cu porumb din țară, după ce presa a descoperit că numeroși câini au murit din cauza otrăvirii cu aflatoxină. Ministerul Sănătății nu a raportat niciun deces uman ca urmare a porumbului contaminat.
Totuși, loturile contaminate de făină de porumb au fost rechemate și au fost emise notificări de sechestru către „societățile afectate”, a adăugat Muchimi.
Ministrul Sănătății a spus că schimbările climatice și impactul recentei secete din Zambia au „exacerbat apariția aflatoxinei în acest sezon”.
Informațiile au provocat frică
„Guvernul spune că 400 de câini au murit din cauza toxinelor din unele mărci de făină de porumb. Și eu sunt o victimă. Am pierdut șase câini mari într-o perioadă de o săptămână”, a scris Sunday Chanda, un membru al parlamentului pe platforma X.
Un alt utilizator al platformei X a întrebat de ce ministrul sănătății nu a numit mărcile de făină de porumb care au fost rechemate.
„Avem dreptul să știm cu ce ne hrănim familiile”, a scris el.
Asociația Millers din Zambia, care reprezintă companiile de morărit din întreaga țară, a declarat că lucrează pentru a se asigura că problema este rezolvată și publicul este în siguranță.
„Încă investigăm sursa acestui produs contaminat și am intensificat supravegherea pieței. Nu am testat prea mult pentru aflatoxină anterior, deoarece este prima dată când ne confruntăm cu această situație, pentru care încă investigăm cauza”, a declarat Andrew Chintala, președintele asociației.
Sursa: adevarul.ro