Panică în Cipru, după ce numărul de turiști a scăzut semnificativ: „Industria noastră este puternic dependentă de piața britanică”
Deși era o destinație de vacanță preferată de turiști, Cipru încearcă din răsputeri să redevină atractivă pentru cei dornici să stea la plajă, după ce 30.000 de turiști i-au spus „pas”, conform Express.co.uk .
Cipru se remarcă drept insula cu 320 de zile de soare pe an. Foto: shutterstock (Arhivă)
Președintele Asociației Hotelierilor din Cipru, Thanos Michaelides, a dezvăluit că sectorul turismului ar urma să piardă mii de vizitatori.
În luna mai a fost remarcată o scădere a numărului de rezervări la hoteluri, iar specialiștii din industrie au atras atenția că anul acesta ar putea fi caracterizat de o scădere a veniturilor pentru întreprinderile din domeniul turismului.
El a pus accentul pe necesitatea prelungirii sezonului turistic și a îmbunătățirii activității hoteliere pe tot parcursul anului, afirmând că acest lucru ar duce la scăderea caracterului sezonier al pieței forței de muncă, la sprijinirea întreprinderilor locale și la atragerea mai multor persoane către o carieră în turism prin oferirea unei mai bune stabilități a locurilor de muncă.
Industria se confruntă, totodată, cu un deficit semnificativ de forță de muncă . În jur de 53.000 de persoane sunt angajate în sectorul ospitalității, ceea ce reprezintă 11 % din forța de muncă din această țară insulară.
„Această forță de muncă este compusă dintr-o gamă variată de profesioniști, de la bucătari și specialiști IT la avocați și ingineri, ceea ce face din acest sector o parte esențială a economiei naționale și a pieței forței de muncă”, a spus Michaelides.
„O scădere cu aproximativ 150.000 a numărului de sosiri de turiști”
Totuși, în acest an sunt multe provocări de înfruntat, a spus Michaelides, care, în cele din urmă, pot duce la o performanță mai slabă față de 2023.
„Scăderea ratei de ocupare a hotelurilor poate fi pusă pe seama mai multor factori”, a declarat el.
„Printre acestea se numără criza actuală din Orientul Mijlociu, tensiunile continue dintre Rusia și Ucraina, o economie slabă în Regatul Unit, sărbătorirea timpurie a Paștelui catolic în martie și o reducere a zborurilor către Cipru - ceea ce a dus la o scădere cu aproximativ 150.000 a numărului de sosiri de turiști”, a adăugat el.
În plus, falimentul recent al celui de-al treilea cel mai mare operator de turism din Germania a agravat această situație.
O provocare majoră este accesul limitat al Ciprului la cele mai mari piețe turistice potențiale.
„Este bine cunoscut faptul că industria noastră este puternic dependentă de piața britanică, în timp ce vizibilitatea Ciprului este redusă pe piețele importante din Europa Centrală, cum ar fi Germania, și aproape inexistentă pe cea mai importantă piață turistică din lume, SUA”, a concluzionat el.
Ministrul adjunct al Turismului, Kostas Koumis, a spus în mai că numărul de turiști sosiți în primele patru luni ale anului 2024 indică faptul că țara își poate atinge obiectivele pentru acest an.
Statisticile privind sosirile din ianuarie până în aprilie au indicat o creștere de 1,7 % față de 2023, marcând cea mai bună perioadă de patru luni înregistrată vreodată pentru sectorul turistic al țării.
Până în iunie, sosirile au crescut cu 2,4 % pe an și au depășit 1,65 milioane. Sosirile în prima lună de vară au crescut cu 5,5 % față de iunie 2023.
Sursa: adevarul.ro