Pandemia de COVID-19 va păli în fața superbacteriilor rezistente la medicamente

Pandemia de COVID-19 va păli în fața superbacteriilor rezistente la medicamente

Infecțiile comune vor ucide milioane de oameni dacă rezistența la medicamente prin utilizarea abuzivă a antibioticelor nu este limitată, atrage atenția fostul medic-șef al Angliei.

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Dacă rezistența la medicamente prin utilizarea abuzivă a antibioticelor nu este limitată, infecțiile comune vor ucide milioane de oameni, avertizează fostul medic-șef al Angliei. Pandemia de COVID-19 va „părea minoră“ în comparație cu ceea ce se va întâmpla cu omenirea din cauza numărului tot mai mare de superbacterii rezistente la medicamentele actuale, a precizat profesoara Dame Sally Davies, scrie theguardian.com.

Davies, care în prezent este fondatoarea Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire, și-a pierdut fina în urmă cu doi ani din cauza unei infecții care nu a putut fi tratată. Ea descrie o imagine sumbră a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă lumea nu reușește să abordeze problema în următorul deceniu, avertizând că problema este „mai acută“ decât schimbările climatice. Infecțiile rezistente la medicamente ucid deja cel puțin 1,2 milioane de persoane pe an.

„Se pare că sunt foarte mulți oameni cu infecții netratabile și ar trebui să trecem la izolarea persoanelor netratabile pentru a nu le infecta familiile și comunitățile. Așadar, este o imagine cu adevărat dezastruoasă. Ar face ca infecții precum COVID-19 să pară minore“, a declarat Davies, care este, de asemenea, prima femeie care a fost comandant al Trinity College, Cambridge.

Experta susține că unele infecții cauzate de bacterii, virusuri, ciuperci și paraziți nu mai pot fi tratate cu medicamentele disponibile, iar fenomenul este denumit RAM. Expunerea la medicamente permite organismelor să dezvolte capacitatea de a le rezista, iar utilizarea excesivă a medicamentelor, cum ar fi antibioticele, accelerează acest proces. O rezistență generalizată ar face ca o mare parte din medicina modernă să devină prea riscantă, afectând tratamentele, inclusiv operațiile cezariene, intervențiile împotriva cancerului și transplantul de organe. „Dacă nu vom face progrese importante în următorii 10 ani, atunci e foarte grav“, a spus Davies.

Davies a petrecut mai mult de un deceniu avertizând cu privire la această problemă, dar a declarat că a fost cu adevărat afectată atunci când „frumoasa“ ei fină, Emily Hoyle, a murit din cauza unei infecții rezistente la medicamente, la vârsta de 38 de ani. Hoyle avea fibroză chistică și suferise două transplanturi de plămâni înainte de a fi infectată cu Mycobacteroides abscessus, care era rezistentă la tratament. Echipa care a tratat-o „a încercat totul“, a declarat Davies. „Și a știut cu șase luni înainte de a muri că nu va putea fi tratată și că probabil va muri din această cauză. A avut o moarte foarte frumoasă – a avut o moarte foarte demnă, râzând, glumind, făcând haz de necaz în fața soțului, a familiei, a tuturor. A fost foarte specială. Dar mi-a dat permisiunea să folosesc povestea ei ca fină a mea, pentru că, ei bine, a devenit ceva personal pentru mine.“

Există eforturi la nivel mondial pentru a reduce utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor, cum ar fi antibioticele în medicină, deși pandemia de COVID-19 a blocat progresul în multe dintre aceste inițiative. Mai mult de două treimi din antibiotice sunt administrate animalelor de fermă, a declarat Davies, de obicei pentru a promova creșterea sau pentru a preveni infecțiile în condiții de supraaglomerare și insalubritate, mai degrabă decât pentru a trata infecții specifice.

Nu avem timp de pierdut

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat pentru „Adevărul“ că antibiorezistența este una dintre cele mai serioase amenințări globale pentru sănătatea publică. „Creșterea antibiorezistenței este o preocupare tot mai mare pentru profesioniștii din domeniul sănătății, factorii de decizie politică și publicul larg deopotrivă. Acest fenomen al antibiorezistenței apare atunci când microorganismele, cum ar fi bacteriile, dezvoltă rezistență la medicamentele care sunt concepute pentru a le ucide. Aceasta înseamnă că infecțiile obișnuite și rănile minore ar putea ajunge să pună viața în pericol dacă tendința actuală de antibiorezistență continuă. Cuvintele-cheie asociate cu antibiorezistența includ antibiotice, superbacterii, infecții rezistente la medicamente, utilizarea excesivă a antibioticelor și criza globală de sănătate. Aceste cuvinte-cheie evidențiază gravitatea problemei și necesitatea unei acțiuni urgente pentru a o rezolva. Folosirea excesivă și abuzul de antibiotice atât pentru sănătatea umană, cât și pentru cea animală, precum și în alte domenii, au contribuit la dezvoltarea infecțiilor rezistente la antibiotice. Acest lucru a condus la apariția unor superbacterii care sunt dificil și, în unele cazuri, imposibil de tratat cu medicațiile existente“, a explicat expertul.

Prof.dr. Emilian Popovici a precizat că pentru evitarea unei situații cu final imprevizibil este necesară o acțiune colectivă la nivel global, național și local pentru combaterea antibiorezistenței. „Aceasta include promovarea utilizării responsabile a antibioticelor, investițiile în cercetare și dezvoltarea de noi antibiotice și îmbunătățirea măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor în instituțiile medicale. Este esențial ca guvernele, profesioniștii din domeniul sănătății și publicul să colaboreze pentru a aborda această criză și pentru a se asigura că antibioticele eficiente rămân disponibile pentru generațiile viitoare. Nerespectarea acestui deziderat ar putea avea consecințe devastatoare pentru sistemele de sănătate și economiile din întreaga lume“, a subliniat expertul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…