Panama Papers: Societe Generale pe locul 4 în topul băncilor care au creat cele mai multe societăți offshore
Grupul bancar francez Societe Generale, prezent și pe piața din România, deține 979 de societăți offshore înființate în paradisuri fiscale cu ajutorul cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca, informează un articol publicat marți în cotidianul francez "Le Monde", preluat de AFP.
Pe baza analizei documentelor publicate în scandalul "Panama Papers", Le Monde susține că Societe Generale ocupă poziția a patra în topul băncilor care au creat cele mai multe societăți offshore prin intermediul Mossack Fonseca, după grupul bancar britanic HSBC (2.300 societăți) și băncile elvețiene UBS (1.100 societăți) și Credit Suisse (1.105 societăți).
"Le Monde" precizează că "două treimi dintre entitățile offshore au fost create de SG Bank și Trust Luxembourg" iar restul au fost create de filiala elvețiană a SG Private Banking precum și de SG Hambros Bank, cu sediul în Bahamas.
Cotidianul subliniază că, deși ritmul de înființare a societăților offshore a încetinit după 2012 și o serie de structuri au fost închise, "aproximativ o sută dintre entitățile înființate de Societe Generale prin intermediul Mossack rămân active". Un număr similar au fost cedate altor gestionari și își continuă activitățile.
În replică, Societe Generale afirmă că începând din 2012 nu mai deține, direct sau indirect, nicio societate activă în statele sau teritoriile non-cooperante.
"Structurile la care se face referire în media nu sunt deținute de Societe Generale ci de clienții săi. Chiar dacă legislația franceză nu prevede nicio restricție privitoare la relațiile cu clienții din aceste jurisdicții, Societe Generale a adoptat de mai mulți ani o politică proactivă pentru a se asigura că activitățile noastre respectă cele mai ridicate standarde în materie de luptă împotriva fraudei și evaziunii fiscale", se arată într-un comunicat remis luni de banca franceză.
O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea duminică a unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unor 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de ''Panama Papers'', provin de la casa de avocatură Mossack Fonseca. Numele băncilor elvețiene Credit Suisse și UBS, britanică HSBC și franceză Societe Generale au fost menționate în cadrul acestei afaceri.
Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajați și 32 de milioane de clienți în întreaga lume. În România, BRD — Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă, după totalul activelor.
AGERPRES/(AS — autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Andreea Lăzăroiu)