Pământul va atinge în câteva zile 8 miliarde de oameni și resurse din ce în ce mai puține

Pământul va atinge în câteva zile 8 miliarde de oameni și resurse din ce în ce mai puține

Sunt opt miliarde de oameni prea mulți pentru planeta Pământ? În timp ce atingem această cifră pe 15 noiembrie, majoritatea experților spun că problema cea mai mare este consumul excesiv de resurse de către cei mai bogați locuitori, notează AFP.

Planeta noastră va găzdui 9,7 miliarde de oameni până în 2050. FOTO: Shutterstock

Planeta noastră va găzdui 9,7 miliarde de oameni până în 2050. FOTO: Shutterstock

„Opt miliarde de oameni reprezintă o piatră de hotar pentru omenire”, a declarat Natalia Kanem, șefa Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, salutând creșterea speranței de viață și reducerea numărului de decese materne și infantile.

„Cu toate acestea, îmi dau seama că acest moment s-ar putea să nu fie sărbătorit de toți. Unii își exprimă îngrijorarea că lumea noastră este suprapopulată. Mă aflu aici pentru a spune clar că numărul pur și simplu de vieți umane nu este un motiv de teamă”.

Experții spun că întrebarea „prea mulți pentru ca Pământul să poată fi întreținut?”, este o întrebare greșită. În loc de teama de suprapopulare, ar trebui să ne concentrăm asupra consumului excesiv de resurse ale planetei de către cei mai bogați dintre noi.

„Prea mulți pentru cine, prea mulți pentru ce? Dacă mă întrebați pe mine, sunt prea mulți? Nu cred”, a declarat pentru AFP Joel Cohen, de la Laboratorul de Populații al Universității Rockefeller.

El a spus că întrebarea despre câți oameni poate susține Pământul are două laturi: limitele naturale și alegerile umane.

„Stupizi și lacomi”

Alegerile noastre au ca rezultat faptul că oamenii consumă mult mai multe resurse biologice, cum ar fi pădurile și terenurile, decât poate regenera planeta în fiecare an.

Consumul excesiv de combustibili fosili, de exemplu, duce la mai multe emisii de dioxid de carbon, responsabile de încălzirea globală.

Am avea nevoie de biocapacitatea a 1,75 de Pământuri pentru a satisface în mod durabil nevoile populației actuale, potrivit Global Footprint Network și ONG-urilor WWF.

Cel mai recent raport al ONU privind clima menționează creșterea populației ca fiind unul dintre principalii factori de creștere a gazelor cu efect de seră. Cu toate acestea, ea joacă un rol mai puțin important decât creșterea economică.

„Suntem proști. Ne-a lipsit previziunea. Suntem lacomi. Nu folosim informațiile pe care le avem. Aici se află alegerile și problemele”, a spus Cohen.

Cu toate acestea, el respinge ideea că oamenii sunt un blestem pentru planetă, spunând că oamenilor ar trebui să li se ofere alegeri mai bune.

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decât de numărul nostru”, a declarat Jennifer Sciubba, cercetător la Wilson Center, un think tank.

„Este leneș și dăunător să ne întoarcem mereu la suprapopulare”, a adăugat ea, deoarece acest lucru le permite oamenilor din țările bogate, care consumă cel mai mult, să arunce vina pentru problemele planetei asupra țărilor în curs de dezvoltare, unde creșterea populației este cea mai mare.

„Într-adevăr, noi suntem de vină. Sunt eu și cu tine și aerul condiționat de care ne bucurăm, piscina pe care o avem afară și carnea pe care o mâncăm noaptea provocând mult mai multe daune.”

Dacă toți locuitorii planetei ar trăi ca un cetățean al Indiei, am avea nevoie doar de capacitatea a 0,8 Pământuri pe an, potrivit Global Footprint Network și WWF. Dacă am consuma cu toții ca un locuitor al Statelor Unite, am avea nevoie de cinci Pământuri pe an.

Organizația Națiunilor Unite estimează că planeta noastră va găzdui 9,7 miliarde de oameni până în 2050.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri