Paleontologii au descoperit un strămoş al licuricilor, care a trăit cu circa 100 de milioane de ani în urmă
O echipă de paleontologi din China, Republica Cehă şi Marea Britanie a descoperit un exemplar de insectă despre care se crede că este un strămoş al licuricilor, a anunţat Institutul de Geologie şi Paleontologie din Nanjing din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, relatează Xinhua.
Insecta, numită Cretophengodidae, a fost descoperită într-un chihlimbar din Myanmar şi are o vechime de aproximativ 99 de milioane de ani, datând astfel din epoca de aur a dinozaurilor.
Echipa de oameni de ştiinţă a studiat peste 20.000 de fosile în chihlimbar şi a găsit un exemplar de sex masculin bine conservat.
Conform constatărilor, insecta măsura aproximativ 7 milimetri lungime şi avea ochi mai mari şi un corp mai moale în comparaţie cu licuricii din prezent.
Paleontologii sunt de părere că bioluminiscenţa s-a dezvoltat iniţial la larvele moi şi vulnerabile de insecte, ca mecanism de apărare pentru îndepărtarea prădătorilor. În prezent, capacitatea acestor insecte de a emite lumină este utilizată pentru reproducere.
Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Proceedings of the Royal Society B. AGERPRES