Palatul lui Putin de la Marea Neagră a fost demolat de teama dronelor ucrainene
Palatului lui Vladimir Putin, Bociarov Rucei, din Soci a fost demolat, informează publicația rusă independentă Proekt, după ce a studiat imaginile din satelit.
În 2013, Putin l-a găzduit pe premierul britanic de atunci, David Cameron, la Bucearov Rucei
Potrivit jurnaliştilor ruși, demolarea clădirii a început în februarie și a fost finalizată în martie. Acum în locul ei se află o groapă în jurul căreia lucrează utilaje de construcții, după cum reiese din fotografiile făcute în luna mai.
Vladimir Putin și-a demolat complet unul dintre palatele sale preferate, din cauza temerilor că reședința sa de la Marea Neagră se află în raza de acțiune a dronelor kamikaze ale Ucrainei.
Președintele rus, care a împlinit luni, 7 octombrie, 72 de ani, se teme să nu fie ucis de o dronă sau o rachetă ucraineană, susține o nouă investigație a organizației media ruse independente Proekt.
În ultimii ani, Putin a vizitat frecvent palatul Bociarov Rucei, proiectat de Stalin, cu vedere la Marea Neagră, în Soci.
Acest palat somptuos era considerat un adevărat „cuib al dragostei”, presa independentă speculând că președintele rus se retrăgea adesea aici cu partenera sa secretă, fosta gimnastă olimpică Alina Kabaeva, 41 de ani, și cei doi copii ai lor.
Dar palatul Bociarov Rucei a fost brusc pus la pământ cu buldozerul, imagini din satelit recente obținute de Proekt arătând că locul a fost redus la o groapă de pământ.
Proekt susține că Putin a evitat Soci și regiunea Krasnodar începând de anul trecut, când au început cu adevărat atacurile ucrainene cu drone pe teritoriul rus.
Atacurile aeriene ucrainene au lovit diverse ținte atât în zona Soci, cât și în zona Ghelenjik, determinându-l pe președintele rus să renunțe la călătoriile sale obișnuite în regiune, în ciuda dovezilor că palatele sale sunt păzite cu sisteme sofisticate de apărare antiaeriană.
Bocearov Rucei ar fi fost pus la pământ în lunile februarie și martie ale acestui an, susține Proekt.
„Clădirea [Bocearov Rucei] a fost demolată până la pământ. Rămân o mulțime de întrebări. În primul rând, de ce a fost nevoie ca o reședință luxoasă să fie demolată, având în vedere că fusese renovată în urmă cu 10 ani? Răspunsul este, probabil, evident... Din cauza atacurilor cu drone, președintelui îi este teamă să se ducă pe coasta Mării Negre din regiunea Krasnodar! scrie Proekt.
”În 2023, Putin a simțit o amenințare la adresa siguranței sale fizice și s-a speriat. O cunoștință a lui Putin a confirmat pentru Proekt că președintelui îi este cu adevărat frică să se deplaseze spre sud”.
În 2013, Putin a folosit Bocearov Rucei pentru a-l găzdui pe premierul britanic de atunci, David Cameron, pentru discuții.
O altă teorie este că Putin a demolat clădirea și folosește războiul ca scuză pentru a construi un nou palat și mai luxos pe locul unei celei ridicate de fostul lider sovietic Nikita Hrușciov.
Noul palat ar putea avea un buncăr și mai performant pentru liderul rus a cărui paranoia față de potențialele atentate la viața sa a crescut semnificativ de la invazia Ucrainei.
Proekt a subliniat că poporul rus nu a fost informat cu privire la demolarea Palatului Bocearov Rucei.
La 6 martie 2024, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a vizitat reședința din Soci. Potrivit Proiekt, Putin a ținut întâlnirea cu acesta și cu directorul general al Rosatom, Aleksei Lihacev, într-o altă clădire, care a fost construită lângă granița de sud a reședinței după Jocurile Olimpice de la Soci din 2014 și se numește Bociarov Rucei-2.
În februarie 2014, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vorbind despre construcția Bociarov Rucei-2, a declarat că „nu totul era funcțional satisfăcător în vechea clădire”. El a descris noua reședință a lui Putin drept „o clădire de birouri cu un design modern”.
„Bociarov Rucei a fost reședința oficială a președintelui rus din 1991. În timpul primelor sale două mandate, Vladimir Putin a găzduit în mod repetat lideri străini la aici - președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Aleksander Lukașenko, dar și președintele american George W. Bush Jr. a venit aici în 2008. Din 2014, Putin a organizat de asemenea, întâlniri periodice cu conducerea Ministerului Apărării în aceeași clădire. Cu toate acestea, aceste reuniuni nu au mai avut loc din 2022.
Putin are un palat pe Capul Idokopas, pe coasta Mării Negre, lângă Gelenjik, a cărui construcție a fost arătată de Fundația anticorupție a lui Navalnîi în 2021. Putin a negat că palatul îi aparține. Miliardarul și prietenul președintelui, Arkadi Rotenberg, s-a declarat proprietarul palatului, afirmând că acesta ar urma să fie transformat în hotel.
În plus, Putin are alte două reședințe oficiale - la Novo-Ogariovo, în regiunea Moscova, și în Valdai. În februarie 2023, Proekt a informat că a descoperit o stație de cale ferată păzită și un heliport nu departe de reședința din Valdai. Jurnaliștii susțin că pentru Putin a fost construită o rețea de căi ferate secrete, pe care președintele călătorește cu trenul blindat. În apropierea reședinței Valdai, după cum a scris Proekt, a fost construită o casă pentru Alina Kabaeva, presupusa parteneră și mamă doi copii pe care i-ar avea cu liderul de la Kremlin.
Sursa: adevarul.ro