Palatul Culturii, simbolul Iașiului. Admirat și pozat de turiști, dar încă puțin cunoscut VIDEO

Palatul Culturii, simbolul Iașiului. Admirat și pozat de turiști, dar încă puțin cunoscut VIDEO

Imaginea Iașiului este asociată cu Palatul Culturii, monument istoric vizitat și admirat anul de mii și mii de persoane. Totuși, mulți turiști nu cunosc multe amănunte despre impunătoarea construcție din centrul Iașiului.

Palatul Culturii Iași SURSĂ palatulculturii.ro

Palatul Culturii Iași SURSĂ palatulculturii.ro

Construit între anii 1906 și 1925, de către arhitectul Ion Berindey, Palatul Culturii din Iași uimește prin măreția și frumusețea sa. Acesta prezintă o îmbinare perfectă a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic și neobaroc și pare, mai ales noaptea, că veghează asupra orașului celor șapte coline.

Votat ca fiind una dintre cele mai frumoase clădiri luminate pe timp de noapte din lume, Palatul din centrul Iașului atrage foarte mulți turiști în fiecare an, devenind un veritabil simbol pentru capitala Moldovei.

Clădirea a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația Palatului a fost schimbată într-una culturală și a devenit gazda unor instituții culturale din Iași. Acum, Palatul Culturii din Iași este sediul Complexului Muzeal Național ,,Moldova". Acesta cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii ,,Ștefan Procopiu" precum și Centrul de Conservare - Restaurare a Patrimoniului Cultural. Totodată, aici s-a aflat și sediul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Asachi" din Iași, până la începerea lucrărilor de renovare.

Arhitectura Palatului impresionează orice vizitator

Încă de la intrarea în Palatul Culturii din Iași, turiștii vor rămâne impresionați atât de măreția acestuia cât și de multitudinea de stiluri arhitecturale.

Astfel, celebrul mozaic din holul central al palatului este o reproducere fidelă a rozetei din Biserica Abației Saint-Pierre-sur-Dives din nordul Franței.

Hol central Palatul Culturii Iași SURSĂ iasi.travel

Hol central Palatul Culturii Iași SURSĂ iasi.travel

Un alt punct important este Sala Voievozilor, care se află la etaj. Aceasta este considerată ca fiind cea mai frumoasă încăpere a palatului. Numele sălii se datorează unei celebre galerii de portrete ale domnilor Moldovei, pornind de la Decebal, Traian și Aurelian, trecând la întemeietorii statului medieval și continuând până la Regele Carol al ll-lea.

Sala Voievozilor Palatul Culturii Iași SURSĂ iași.travel

Sala Voievozilor Palatul Culturii Iași SURSĂ iași.travel

Turnul cu ceas, o atracție importantă

Faima Palatului Culturii este adusă, fără îndoială și de turnul cu ceas, ce iese în evidență mai ales pe timpul nopții. Vitraliile cadranelor ceasului sunt decorate cu cele 12 zodii astrale. Potrivit arhitectului care s-a ocupat de construcția palatului, cei doi oșteni care străjuiesc ceasul sunt plăieșii lui Dragoș Vodă, descălecătorul Moldovei.

Turnul cu ceas FOTO Cristian Hitruc

Turnul cu ceas FOTO Cristian Hitruc

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron