Cel puţin 1 milion de persoane - din care jumătate sunt copii cu vârste sub cinci ani - au fost deja tratate pentru diaree, febră tifoidă, hepatită, gastroenterită şi infecţii cu viermi paraziţi în provincia Sindh din sudul Pakistanului, a anunţat ministrul regional al Sănătăţii, Azra Fazal, conform Agerpres .
Medicii din armată şi de la mai multe organizaţii de caritate au amenajat spitale de campanie în provincia Balochistan din sud-vestul ţării pentru a trata pacienţi cu simptome ale unor boli care sunt transmise prin apă, a spus Farah Shah, purtător de cuvânt al guvernului acestei provincii.
"Pacienţii vin în grupuri mari. Numărul lor ar putea ajunge la câteva milioane", a spus Farah Shah.
Provinciile Sindh şi Balochistan au fost afectate de viituri şi inundaţii severe după ploile torenţiale - cele mai puternice din istoria înregistrărilor meteorologice locale - care s-au abătut recent asupra acestei ţări din Sudul Asiei, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de schimbările climatice.
Ploile şi inundaţiile au ucis 434 de oameni, au avariat peste 36.000 de case şi aproximativ 1.000 de kilometri de drumuri, lăsând milioane de oameni fără locuinţe sau blocaţi în sate izolate, a anunţat Agenţia pentru gestionarea dezastrelor naturale din Pakistan.
Aproximativ 3 milioane de persoane, majoritatea copii, mor în Pakistan în fiecare an din cauza bolilor transmise prin apă, potrivit Asociaţiei Medicilor din Pakistan (PMA).
"Acest număr ar putea să crească dincolo de imaginaţia noastră în acest an", a declarat secretarul general al PMA, Qaiser Sajjad.
Experţii atribuie ploile şi inundaţiile severe efectelor provocate de schimbările climatice, iar unii dintre ei au avertizat că Pakistanul va continua să se confrunte şi mai mult cu astfel de fenomene în perioada viitoare dacă nu vor fi întreprinse acţiuni concrete.