Paisprezece candidați în cursa pentru Cotroceni

Paisprezece candidați în cursa pentru Cotroceni

Paisprezece candidați participă la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianța Creștin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mișcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului — Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianța Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariței (Prodemo) și Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

De asemenea, vizează funcția de șef al statului și patru independenți — Teodor Meleșcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei și Gheorghe Funar.

*** Victor Ponta dorește schimbarea profilului șefului statului
Premierul Victor Ponta a declarat la depunerea candidaturii la Biroul Electoral Central că își dorește schimbarea profilului șefului statului, dar și încheierea a 25 de ani de tranziție de la dictatură la o societate democratică și unită.

"Am emoții pentru că eu sper și îmi doresc să încheiem 25 de ani de tranziție de la dictatură la o societate democratică, europeană, la o societate liberă și care să fie din nou unită. Acesta este unul dintre cele două fundamente ale programului meu prezidențial. Vreau să facem toate schimbările de care societatea românească are nevoie, vreau să schimbăm în primul rând profilul președintelui — de la un generator de crize la un adevărat reprezentant al intereselor publice și la cel care înlesnește dialogul între diversele categorii sociale și puteri ale statului. Cred că avem nevoie de unitate", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta și-a lansat candidatura la alegerile prezidențiale la 20 septembrie pe Arena Națională.

Programul prezidențial al lui Victor Ponta se intitulează "Victor Ponta președinte — Marea Unire a românilor și cuprinde zece obiective: Proiectul unui președinte util, care unește și construiește; Egalitate de șanse în societate; Dreptate până la capăt; România, stat euro-atlantic puternic, bazat pe o economie de top în regiune; Tinerii — viitorul României; O națiune sănătoasă; Securitatea națională și siguranța cetățeanului; România digitală; Promovarea culturii românești; O societate echitabilă.

*** Klaus Iohannis dorește funcția de la Cotroceni pentru a face "altfel de politică"
Candidatul Alianței Creștin-Liberale la Președinție, Klaus Iohannis, a declarat că a intrat în cursa electorală pentru a face altfel de politică. El a depus la Biroul Electoral Central peste 2.000.000 de semnături de susținere.

"Acum a venit vremea faptelor. Oamenii mă cunosc, sunt mai puțin un om al vorbelor și mai mult un om al faptelor. Vreau să candidez pentru a face altfel de politică, mai puțin spectacol, mai puțină gălăgie, mai multe soluții pentru oamenii, pentru România", a declarat Iohannis la depunerea candidaturii la BEC.

Programul prezidențial al lui Klaus Iohannis se numește ''România lucrului bine făcut''. El și-a propus 11 obiective pentru mandatul său: Educația ca resursă de performanță a României; Economia liberală: competitivitate și prosperitate; Agricultură performantă și dezvoltarea satului românesc; Infrastructura ca instrument al europenizării României; Regionalizarea și descentralizarea ca vectori ai modernizării; Parcursul european al Republicii Moldova ca prioritate națională; Investiția în sănătate — o investiție în viitor; Viziunea fiscal-bugetară: regândirea relației dintre stat și cetățean; Cum răspundem la viitorul sistemului de pensii; Reforma instituțiilor politice și administrative; Demografia — o provocare pe termen lung.

*** Călin Popescu-Tăriceanu vrea o țară care să fie caracterizată prin bunăstare
Președintele Senatului candidează ca independent și consideră că România are nevoie de un proiect de țară care să o ducă pe locul pe care îl merită.

"Proiectul meu se intitulează 'România, a șaptea putere a Europei'. Vreau, pentru țara mea, mai mult. Vreau, pentru cetățenii mei, să trăiască mai bine, vreau să fim respectați, să fim o țară demnă, o țară privită cu respect și de care oamenii să fie mândri. Vreau o țară care să fie caracterizată prin bunăstare, dar aceste lucruri nu se pot realiza decât cu multă muncă, cu multă seriozitate și politica trebuie privită altfel, nu ca până acum — o activitate derizorie, o activitate care, în final, nu reușește să câștige încrederea cetățenilor", a afirmat Tăriceanu la depunerea candidaturii la BEC.

La lansarea candidaturii sale au fost prezentate mesajele: "Tăriceanu de partea ta" și "Bunăstare și respect".

*** Elena Udrea promite că timp de zece ani va fi doar în slujba țării
Președinta Partidului Mișcarea Populară (PMP), Elena Udrea, a susținut că ar fi potrivită să conducă România în etapa istorică în care se află acum.

"Promit că timp de zece ani voi fi doar în slujba țării. România frumoasă înseamnă România în care oamenii au motiv să zâmbească pe stradă. Aș vrea să văd români liniștiți, români care nu sunt încrâncenați, apăsați de gânduri că poate ziua de mâine le aduce mai rău", a afirmat Udrea la depunerea candidaturii la BEC.

Potrivit Elenei Udrea, alegerile din toamnă sunt importante, pentru că marchează un moment istoric în evoluția țării.

Duminică, după mitingul de lansare a candidaturii, Elena Udrea a precizat că își va prezenta programul politic și viziunea sa pentru alegerile prezidențiale "în zilele următoare".

*** Teodor Meleșcanu va depune toate eforturile ca România să revină într-o stare de normalitate
Meleșcanu candidează ca independent și susține că va depune toate eforturile ca România să revină într-o stare de normalitate, prin legalitate.

"Fac acest pas cu multă încredere, este un pas de maturitate după o viață pe care am dedicat-o țării mele. Am decis, în mod responsabil, să îmi prezint candidatura pentru cea mai înaltă funcție în stat, cea de președinte. Sunt hotărât să o fac cu înțelepciune și profesionalism", a afirmat, Meleșcanu la BEC.

Acesta a afirmat că va lupta pentru o țară în care instituțiile să funcționeze, Parlamentul, Guvernul și președintele să colaboreze în interesul cetățenilor, o Românie în care toate aceste lucruri să se facă pe baza prevederilor legale, nu prin decizii, prin acte de voință unică a unei persoane sau a alteia.

*** Monica Macovei garantează siguranța națională a României
Monica Macovei candidează ca independentă și vrea ca România să rămână pe direcția Vest și să garanteze siguranța națională a țării noastre.

''Dacă toți cei care cred în mine mă vor vota din primul tur, vom învinge. Și David l-a învins la Goliat. (...) Candidez pentru că vreau ca România să rămână pe direcția Vest și să garantez siguranța națională a țării noastre'', a spus Macovei la depunerea candidaturii la BEC.

Ea a adăugat că dorește ca toate contractele cu statul din ultimii 25 de ani să fie verificate.

Monica Macovei a anunțat că își va lansa candidatura "pe bucăți și prin evenimente și prin muncă".

***Kelemen Hunor vrea o Românie puternică, o Românie respectată în UE
Pentru președintele UDMR, Kelemen Hunor, cuvântul-cheie în campania prezidențială va fi respectul.

"Cuvântul-cheie în această campanie prezidențială pentru mine va fi respectul. Vreau o Românie respectată, o Românie puternică, o țară respectată în Uniunea Europeană și în această regiune, iar eu cred că în acest moment avem toate pârghiile și atuurile de a deveni un stat puternic în regiune", a declarat Kelemen Hunor la depunerea candidaturii la BEC.

*** Dan Diaconescu este candidatul oamenilor de rând
Președintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu, consideră că este pentru prima oară când oamenii de rând au un candidat la Președinție.

"Din informațiile noastre, sunt singurul candidat înscris în această cursă prezidențială care nu are legătură cu serviciile secrete, nici cu acelea românești, nici cu acelea din străinătate. Este pentru prima oară când oamenii de rând din țară au un candidat la Președinție", a spus Diaconescu la depunerea candidaturii.

*** Constantin Rotaru își încearcă din nou șansele la prezidențiale
Președintele Partidului Alternativa Socialistă (PAS), Constantin Rotaru, a făcut referire la depunerea candidaturii la primii doi președinți ai României, care în opinia sa "s-au comportat ca niște spectatori care i-au lăsat pe toți lupii hulpavi să distrugă țara numai din dorința de a sta confortabil la Cotroceni", iar al treilea șef de stat, "autointitulat președinte-jucător, s-a plasat din start în afara Constituției și în fruntea celor care au vrut să facă regulile în România".

Conform datelor BEC din 2009, Constantin Rotaru a candidat la alegerile prezidențiale din acel an din partea Partidului "Alianța Socialistă", obținând peste 43.000 de voturi.

*** Corneliu Vadim Tudor și-a vândut mașina ca să aibă bani de campanie electorală
El a declarat la sediul BEC că "țara este o catastrofă".

"Țara nu se îndreaptă către o catastrofă, țara este o catastrofă. Nu mai funcționează nimic. Justiția nu funcționează, serviciile secrete uneori funcționează împotriva interesului național", a declarat Corneliu Vadim Tudor.

Politicianul a făcut apel la curajul de a privi realitatea și a dat ca exemplu cetățenii polonezi, cehi și unguri.

*** Mirel Mircea Amariței speră ca aceia care candidează să trateze cu responsabilitate acest demers
Liderul partidului Prodemo, Mirel Mircea Amariței, speră ca această campanie electorală să fie luată în serios de candidați.

"Sperăm să se ia în serios această competiție electorală, care de 25 de ani a fost doar un circ, și cred că ne-am săturat cu toții să asistăm la tot felul de scenarii. Sperăm ca aceia care candidează să trateze cu responsabilitate acest demers", a declarat Mirel Mircea Amariței.

El a spus că nu îi este frică de niciun contracandidat.

*** Szilagyi Zsolt vrea să relanseze dialogul româno-maghiar
Szilagyi Zsolt și-a depus candidatura la Președinție din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

"Vrem ca elita politică românească, opinia publică din țară să gândească nu numai centralist, cum s-a întâmplat până acum, dar și conform regionalismului european. (...) România este un stat supracentralizat și corupt, din păcate. Credem că o reformă structurală se impune, modelul de urmat pentru noi este cel german, austriac sau elvețian", potrivit lui Szilagyi Zsolt.

Candidatul PPMT a spus că vrea să relanseze dialogul româno-maghiar.

*** Gheorghe Funar vrea să schimbe radical și în bine viața politică românească
Gheorghe Funar și-a depus candidatura la Președinție ca independent.

El consideră că este singura șansă pe care o are poporul român pentru a pune capăt "dictaturii partidelor politice" împotriva neamului românesc, pentru a salva țara, a asigura un viitor fericit românilor și a reunifica statul este să îl voteze.

*** William Brînză se dorește a fi un președinte al tuturor românilor
Fostul deputat William Brînză și-a depus candidatura la Președinție din partea Partidului Ecologist Român. El este de părere că după alegerile prezidențiale România nu trebuie să mai pară o familie destrămată.

"Noi vom avea un altfel de campanie electorală. Vom fi o echipă de centru, câștigătoare, astfel încât în turul al doilea să fie prezent candidatul PER. Programul de campanie nu va fi strict ecologist. Practic vom promova o ecologie politică prin introducerea și respectarea principiilor de bază ale ecologiei în conceperea și implementarea politicii economice și sociale în sensul respectului instituțiilor statului și al clasei politice față de cetățean și natură, față de echilibrarea relațiilor economice și sociale dintre generații și păstrării și dezvoltării patrimoniului", a spus Brînză, în momentul anunțării candidaturii.

* Campania electorală pentru primul tur de scrutin va debuta vineri, 3 octombrie.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va fi pe 2 noiembrie iar cel de-al doilea se va desfășura pe 16 noiembrie.

Au drept de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale 18.313.698 de cetățeni români și 18.321.512 pe 16 noiembrie, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Florin Marin)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…