Păi nu era invers?/Rezervele de apă ale ghețarilor italieni, la nivelul maxim al ultimilor zece ani

Păi nu era invers?/Rezervele de apă ale ghețarilor italieni, la nivelul maxim al ultimilor zece ani

În primele șase luni din 2024 a plouat la fel de mult ca în tot anul 2023, în nordul Italiei, și cu 200 de milimetri mai mult decât în 2022.

Ploaie care la altitudine s-a transformat în zăpadă care s-a acumulat pe ghețarul Adamello cu valori record față de ultimii 10 ani, anunță Corriere della Sera.

O rezervă de apă extrem de importantă, dat fiind că ultimii ani au fost deosebit de secetoși.

Confirmarea vine de la Centrul Nivometeorologic Arpa Lombardia, care monitorizează din 2016 echivalentul de apă din zăpadă, prescurtat „Swe”. Cea din sezonul 2023-2024 este considerabil mai mare decât media. Valorile cumulate ale zăpezii pe bazinele glaciare din Lombardia oscilează între 40 și 20 de metri, echivalentul unei rezerve de apă care oscilează între 4201 și 1975 kilograme pe metru pătrat. Acestea sunt datele colectate în lunile mai și iunie, perioada de acumulare maximă a zăpezii.

„Estimarea conținutului de apă din zăpadă la scară regională face posibilă evaluarea cantității totale de echivalent de apă stocată în zăpadă și a distribuției sale spațiale. Acest parametru are o mare importanță în echilibrul hidrologic, deoarece reprezintă o rezervă de apă care are o capacitate de eliberare treptată și este, în același timp, un factor care trebuie monitorizat în lanțul de control și avertizare hidrogeologică”, explică Arpa. Estimarea corectă a rezervei de apă disponibilă prezintă interes în principal pentru operatorii din sectorul energetic (care pot produce energie hidroelectrică datorită topirii zăpezilor) și pentru organismele guvernamentale.

În total, au fost prelevate 55 de carote și zeci de măsurători ale înălțimii stratului de zăpadă, inclusiv din ghețarul Adamello, ghețarul Pisgana (grupul Adamello), ghețarul Alpe Sud și ghețarul Savoretta din grupul Sobretta-Gavia.

Cele mai mari valori ale căderilor de zăpadă ale deceniului au fost măsurate în zona Bernina, cu 40 de metri de zăpadă acumulată, în timp ce cele mai mici (10 metri) au fost înregistrate în 2016. În 2023, s-au înregistrat 17 metri.

Cealaltă zonă cu ninsori remarcabile este bazinul Oglio, unde, pe ghețarii Adamello și Pisgana, s-au măsurat cantități cumulate de zăpadă între 26 și 29 de metri. Și pentru această zonă, măsurătorile pentru 2024 depășesc media cu aproximativ 10 metri. Zona Lombardiei cu cele mai puține zăpezi acumulate este Alta Valtellina, unde s-au măsurat 20 de metri de zăpadă acumulată pe ghețarii Dosegù și Vioz.

„Caracteristicile fizico-mecanice ale zăpezii sunt excelente, cu un strat de zăpadă dens și compact, capabil să reziste căldurii de la începutul verii, scurtând semnificativ sezonul de topire a ghețarilor”, se încheie nota Arpa.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii