Pădure (FRH): Ne asumăm suspendarea atâta timp cât sunt încălcări de reglementări antidoping înregistrate de halterofili români
Secretarul general al FRH, Alexandru Pădure, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că Federaţia Română de Haltere îşi asumă sancţiunea cu suspendarea de un an, dictată de forul de specialitate internaţional atâta timp cât sunt încălcări ale reglementărilor antidoping înregistrate de halterofilii români.
"Ne asumăm această decizie de suspendare atâta timp cât sunt încălcări de reglementări antidoping înregistrate de halterofili români. Nu e uşor, pentru că sunt totuşi încălcări din anul 2012, în urma reanalizării probelor de atunci, plus mai e un caz pozitiv din acelaşi an. Într-adevăr, sancţiunea vine foarte aproape de începerea Jocurilor Olimpice, mai ales că perioada de calificare s-a încheiat din punct de vedere tehnic. Dar noi suntem receptivi măsurilor impuse de forul internaţional şi vom depune toate eforturile necesare în vederea conştientizării importanţei respectării acestor reglementări antidoping. Avem un set de măsuri care ni s-au comunicat prin această decizie şi vom încerca reducerea acestei perioade de suspendare care a intrat în vigoare în data de 15 iunie", a spus oficialul FRH.
"Este extrem de neplăcut din toate punctele de vedere. Pe de altă parte se discuta de câteva luni despre această suspendare venită de la un panel independent, care lucrează pe lângă Federaţiei Internaţională de Haltere. Este o măsură a IWF, numită măsura de la Tbilisi, care a fost aplicată şi cel puţin altor nouă ţări într-o formulă similară, tot pentru numărul de încălcări ale reglementărilor antidoping în urma reanalizării probelor de la JO de la Being şi Londra (n.r. - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, China, Kazahstan, Moldova, Rusia, Turcia şi Ucraina). Şi cel mai probabil vor mai fi, pentru că mai sunt discuţii pe proceduri pentru alte ţări", a adăugat secretarul general.
Federaţia Română de Haltere analizează posibilitatea atacării la Tribunalul de Arbitraj Sportiv a deciziei de suspendare.
"În momentul de faţă analizăm toate posibilităţile de a ataca decizia comisiei Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF). Este evident că preocuparea noastră majoră rămâne o încercare de a găsi o modalitate de a-i asigura participarea Loredanei Toma la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Decizia este apelabilă şi încă analizăm ce demersuri putem întreprinde", a explicat Pădure.
Întrebat dacă în urma sancţiunii preşedintele FRH, Nicu Vlad, mai poate participa la JO de la Tokyo în calitate de delegat tehnic, Pădure a răspuns: "Aici este o altă discuţie pentru că decizia se referă la suspendarea dreptului de participare a României la activităţi organizate pe plan internaţional sub egida Federaţiei Internaţionale de Haltere. Dar domnul Nicu Vlad a fost numit delegat tehnic la Tokyo de Federaţia Internaţională... Însă asta este o discuţie pe care domnul Nicu Vlad o cunoaşte mai în detaliu".
FRH lucrează în prezent la elaborarea unei strategii pentru combaterea dopingului în rândul sportivilor. "Deja o bună parte din măsurile de a combate dopingul le-am început, lucrăm şi la altele. Sunt colegi care lucrează la elaborarea unei strategii în acest sens", a adăugat Alexandru Pădure.
Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) a impus, joi, o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping, sancţiune care privează participarea halterofililor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august).
"Sancţiunea dispusă faţă de Federaţia română este motivată de cinci încălcări ale reglementărilor antidoping datând din 2012 şi comise de cinci sportivi diferiţi (n.r. Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin, Roxana Cocoş şi Marius Danciu). Aceste cinci încălcări se bazează pe prezenţa steroizilor anabolizanţi", se arată într-un comunicat al IWF.
"Patru dintre aceste infracţiuni au fost comise de cei patru reprezentanţi ai României la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012: Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin şi Roxana Cocoş. Aceste rezultate anormale ale analizelor au fost anunţate în 2019 ca parte a programului de reanaliză al Comitetului Internaţional Olimpic'', se mai arată în comunicat.
Această sancţiune poate fi atacată la Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS).
IWF a suspendat deja alte trei federaţii din motive similare, Thailanda, Egipt şi Malaezia.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)