Pacient cu o tumoră cerebrală-gigant operat la Spitalul Militar București. Medic: „Nu reușea să mai găsească nicio șapcă pe măsură”

Pacient cu o tumoră cerebrală-gigant operat la Spitalul Militar București. Medic: „Nu reușea să mai găsească nicio șapcă pe măsură”

O echipă medicală complexă a reușit o intervenție chirurgicală complicată la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila”, îndepărtându-i unui pacient de 56 ani o tumoră-gigant care s-a dezvoltat în zona capului. Intervenția a durat 15 ore.

O echipă complexă a stat 15 ore în sala de operație FOTO: site Spitalul Militar/Daniel Iancu

O echipă complexă a stat 15 ore în sala de operație FOTO: site Spitalul Militar/Daniel Iancu

O operație complexă de îndepărtare a unei tumori-gigant a avut loc de curând la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București, o unitate sanitară cu o istorie veche în domeniul chirurgiei cerebrale.

Medicul specialist neurochirurg Georgian Ciobotaru a prezentat, pe site-ul spitalului , detalii despre cazul unui pacient în vârstă de 56 ani, cunoscut cu un meningiom cerebral operat de cinci ori, ultimele patru intervenții având loc în decursul ultimilor 4 ani.

Tumora-gigant s-a dezvoltat în câțiva ani FOTO: site Spitalul Militar/Daniel Iancu

Tumora-gigant s-a dezvoltat în câțiva ani FOTO: site Spitalul Militar/Daniel Iancu

Când a ajuns în atenția echipei noastre, considerat inoperabil de o serie de medici, tumora pacientului depășea volumul de peste 1.3 litri (amintim, pentru comparație, că întregul creier are un volum de numai 1.2 litri). Multiplele intervenții chirurgicale au avut o serie de sechele locale (lipsă de țesut osos, multiple cicatrici atât la nivelul pielii cât și la nivelul creierului), însă pacientul s-a prezentat fără deficite neurologice la consult. Acest fapt implica o presiune suplimentară în ce privește rezultatul operator, întrucât rezecția completă trebuia să ofere totuși aceeași calitate a vieții postoperator”, a explicat dr. Georgian Ciobotaru.

Neurochirurgul a dezvăluit și ce anume l-a adus pe pacient la spital. „Ce poate părea de domeniul unui umor negru este motivul pentru care pacientul s-a prezentat la medic: tumora, care depășea de mult timp cutia craniană, era atât de mare încât a convins pacientul să ne viziteze întrucât nu reușea să mai găsească nicio șapcă pe măsura să o acopere complet”, a detaliat medicul.

Pacientului i s-a reconstruit cutia craniană

Intervenția a fost posibilă grație unei echipe complexe de medici, din care au făcut parte neurochirurgi, medici plasticieni și medici ATI. S-a stabilit împreună cu pacientul că se va efectua o intervenție într-un singur timp operator, reușindu-se atât înlăturarea tumorii, cât și reconstrucția cutiei craniene distrusă aproape complet spre exterior de tumoră. Intervenția a durat 15 ore.

Neurochirurgul Georgian Ciobotaru a dat detalii despre caz FOTO: site Spit. Militar/D. Iancu

Neurochirurgul Georgian Ciobotaru a dat detalii despre caz FOTO: site Spit. Militar/D. Iancu

Echipa neurochirurgicală (cpt. dr. Georgian Ciobotaru – medic specialist neurochirurgie și medicii rezidenți neurochirurgie dr. Andrei Neață și dr. Matei Baltac) a traversat o intervenție lungă, de 15 ore și jumătate, ce a necesitat o echipă anestezică dedicată (dr. Narcis Tănase – medic primar ATI, dr. Robert Ivașcu – medic specialist ATI și dr. Mădălina Duțu – medic primar ATI și medicii rezidenți ATI – dr. Iulia Andrei și dr. Alexandru Vlăduți). Pregătirea a fost realizată în prealabil de către echipa de radiologi intervenționiști (dr. Sebastian Botezatu – medic primar radiologie și dr. Cristian Peneoașu – medic specialist radiologie), care au embolizat o parte din ramurile arteriale care vascularizau formațiunea tumorală. În plus, pentru a putea realiza reconstrucția calotei craniene în aceeași etapă, a fost necesară colaborarea cu colegi externi – dr. Alin Lădaru și ing. Theodor Milian, care au fost de un real folos în reconstrucția și printarea 3D a unui „cap ideal” pentru pacientul nostru, precum și în obținerea și modelarea plăcuței de titan ce a fost implantată intraoperator”, a detaliat medicul Georgian Ciobotaru.

La trei săptămâni de la intervenție, în ciuda planului operator respectat în detaliu, a apărut o complicație, previzibilă, anume acumularea de lichid cefalorahidian între creier și piele, prin plăcuța de titan poroasă. „O numim complicație previzibilă întrucât dura mater, foița de protecție a creierului din care a luat naștere tumora și care a trebuit să fie înlăturată odată cu aceasta, avea rol în resorbția acestui lichid. Rezolvarea a fost una rapidă, montându-se un drenaj din spațiul subcutanat până în cavitatea peritoneală, echipa fiind de asemenea una mixtă: dr. Cristian Blăjuț – medic primar chirurgie generală, dr. Georgian Ciobotaru și dr. Andrei Marinescu – medic rezident neurochirurgie”, a mai precizat medicul neurochirurg Georgian Ciobotaru.

Pacientul urmează acum radioterapie FOTO: site Spitalul Militar/Daniel Iancu

Pacientul urmează acum radioterapie FOTO: site Spitalul Militar/Daniel Iancu

Pacientul a fost externat la mai puțin de 48 ore de la a a doua intervenție chirurgicală, iar în prezent este îngrijit de un medic primar radioterapie, dr. Gabriel Rîcu, cel care are sarcina de a radiotratata pentru prima oară această tumoră, în speranța de a întârzia cât mai mult apariția unei eventuale recidive, a mai precizat medicul Georgian Ciobotaru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii