Păcăleala românească, o telenovelă interminabilă: Pericolul care ne paște în drumul spre Euro 2024

Păcăleala românească, o telenovelă interminabilă: Pericolul care ne paște în drumul spre Euro 2024

În „maratonul“ calificărilor pentru Euro 2024, România e lider, în acest moment, când ne apropiem de linia de sosire. Doar că urmează sprintul de la finish. Și aici se produc, de obicei, mari răsturnări de situație!

Ianis Hagi, prestație solidă în meciul România - Andorra

Ianis Hagi, prestație solidă în meciul România - Andorra

De altfel, acest lucru se vede cel mai bine în cazul nostru. Pentru că, în decurs de trei zile, tricolorii au trecut de la agonie la extaz. Concret, după acel 0-0 dezolant cu Belarus la Budapesta, a venit „galopul de sănătate“ de pe „Arena Națională“: 4-0 cu Andorra (Stanciu 23, Ianis Hagi 28, R. Marin 44-pen., Coman 50). Acest succes categoric, cel mai clar pentru tricolori în aceste preliminarii, plus faptul că am trecut pe locul 1 în grupă creează, din păcate, o falsă impresie. Și anume faptul că suntem ca și calificați la Euro 2024, în condițiile în care primele două locuri obțin biletele spre Germania. În realitate însă, actuala ierarhie a grupei I e una înșelătoare!

„Umflăm“ orice rezultat cu pompa!

În primul rând, să clarificăm cine a fost Andorra cu care am făcut instrucție duminică: naționala unui stat cu 79.000 de locuitori, aflată pe locul 153 în clasamentul FIFA. Adică, sub echipe precum Lesotho, Republica Dominicană, Indonezia și Burundi! Până la înfrângerea în fața României, la București, Andorra avea următorul bilanț în grupa noastră: 7 meciuri, 0 victorii, 2 remize (cu Belarus și Kosovo), 5 înfrângeri, golaveraj 3-13!

Când vezi aceste detalii, devine cu adevărat bulversant discursul lui Edward Iordănescu (45 de ani) de la finalul partidei. Pentru că, încă o dată, rămâi cu impresia că se încearcă păcălirea oamenilor. Iată cum a fost „ambalat“ rezultatul de Edward Iordănescu: „Felicit echipa, aveam nevoie de puncte contra unei echipe arțăgoase. E o echipă care a încurcat mulți adversari. Să nu uităm că a marcat contra tuturor, noi le-am marcat șase goluri în două jocuri, fără să primim“.

Așadar, din capul locului, e îngrijorător faptul că selecționerul prezintă în felul acesta o victorie în fața unor „pitici ai fotbalului“. Din păcate, o asemenea abordare ne caracterizează în ultimii ani în care, în criză de rezultate, ne-am agățat de orice reușită și am „umflat-o“ cu pompa. Am atins apogeul la acest capitol în 2019, atunci când, după semifinala atinsă de România U21 la Campionatul European, chiar Gheorghe Hagi (58 de ani) a venit cu o declarație antologică: „Această generație a depășit deja Generația de Aur. Noi n-am avut o semifinală de Campionat European“.

Gata cu meciurile în care victoria era o formalitate

Avem și alte motive să rămânem cu picioarele pe pământ, în loc să ne păcălim cu actuala configurație a clasamentului. Concret, avem cele mai multe meciuri jucate dintre echipele care țintesc calificarea la Euro 2024. Elveția are o restanță, cu Israel în deplasare, în timp ce naționala din „Țara sfântă“, unde are loc un război, a jucat două meciuri mai puține în comparație cu noi. Așadar, Elveția și Israel au ocazia de a aduna mai multe puncte prin prisma programului.

Apoi, trebuie să ținem cont de faptul că, odată cu victoria cu Andorra, s-a jucat ultimul meci al României în care victoria era o formalitate pentru tricolori. Deocamdată, n-am ajuns atât de jos, încât să nu fim în stare să batem Andorra. Urmează însă două partide infernale pentru echipa națională: cu Israel (în deplasare sau pe teren neutru) și cu Elveția (acasă). Altfel spus, vom întâlni echipele cu care ne batem la calificare. Ceea ce poate fi o sabie cu două tăișuri.

Partea bună e că depindem de noi și nu de jocul rezultatelor. Dacă batem în meciul cu Israel, abia atunci putem spune că suntem ca și calificați la Euro 2024. Și cu o remiză în meciul cu Israel vom păstra șanse foarte bune de calificare. Pentru că, în primul rând, vom obliga naționala Israelului să facă minimum 6 puncte în partidele cu Andorra (în deplasare), Elveția (acasă sau pe teren neutru) și Kosovo (în deplasare). Așadar, presiunea va fi pe trupa pregătită de Alon Hazan (56 de ani). Noi, în schimb, vom fi obligați să nu pierdem cu Elveția ca să nu stăm apoi să urmărim jocul rezultatelor.

În cel mai negru scenariu și anume înfrângeri cu Israel și Elveția, din păcate, trebuie să așteptăm să vedem ce se va întâmpla în celelalte partide ale grupei. Cu precizarea că șansele noastre de calificare se vor reduce drastic.

În fine, există și o variantă puțin probabilă: România, Israel și Elveția să încheie grupa la egalitate de puncte. Într-un astfel de caz, primele două clasate se vor stabili în funcție de rezultatele directe între aceste naționale. Capitol la care acum nu prea stăm bine, având în vedere că am remizat cu ambele rivale, având 2 puncte. Putem însă îmbunătăți acest bilanț până la finalul preliminariilor.

O realitate: jocul tricolorilor e slab

Un alt amănunt de care trebuie să ținem cont e că urmează dubla cu Israel și Elveția, adică echipe pe care n-am fost în stare să le batem în confruntările anterioare. Mai mult decât atât, doar norocul a făcut să nu fim învinși de aceste naționale. În Elveția, am smuls un 2-2 norocos pe final, iar pe Arena Națională, contra Israelului, această echipă a făcut o demonstrație de forță, ratând din toate pozițiile.

Aceste prestații sunt consecința unei realități: jocul României e slab. De aceea, ne și chinuim teribil în cea mai slabă grupă din preliminarii, având victorii doar cu niște echipe „liliputane“ până acum: am bătut Andorra de două ori și am trecut de Belarus acasă, cu mari emoții, și de Kosovo, tot pe teren propriu, după ce adversarii au jucat în zece oameni din minutul 43.

Probabil, singurul lucru bun care se poate remarca în actuala echipă a României e organizarea defensivă. Am încasat doar patru goluri în opt partide. Nicio altă echipă aflată în grupa I nu stă atât de bine la acest capitol.

Rezultatul de la St. Gallen, un dezavantaj pentru noi

Un ultim amănunt de care trebuie să ținem cont: duminică, după Elveția – Belarus, scor 3-3 la St. Gallen, unii oameni din fotbalul românesc au celebrat această remiză. O greșeală! Pentru că această remiză înseamnă că Elveția va veni la București și va juca la turație maximă, în condițiile în care riscă să rateze Euro 2024. Ceea ce ar fi un dezastru fotbalistic pentru ei!

Când s-a stabilit programul grupei I, oficialii federației erau foarte bucuroși că vom întâlni Elveția în ultima etapă, acasă. Ei mizau pe faptul că elvețienii vor fi calificați până la ora meciului de la București și, drept urmare, misiunea noastră va deveni mai ușoară, în tentativa de a câștiga. Acum, după ultimele rezultate ale Elveției, acest scenariu a căzut.

16

ani au trecut de când România a câștigat locul 1 după preliminarii. Se întâmpla în 2007, când naționala pregătită de Victor Pițurcă a ocupat primul loc în calificările pentru Euro 2008, într-o serie cu Olanda, Bulgaria, Belarus, Albania, Slovenia și Luxemburg.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

Duminică

Elveția – Belarus 3-3

România – Andorra 4-0

Clasament

1. România 8 4 4 0 13-4 16

2. Elveția 7 4 3 0 20-8 15

3. Israel 6 3 2 1 7-7 11

4. Kosovo 7 1 4 2 8-8 7

5. Belarus 8 1 3 4 7-14 6

6. Andorra 8 0 2 6 3-17 2

*Primele două clasate vor merge la Euro 2024.

Programul grupei până la finalul campaniei

*15 noiembrie: Israel – Elveția

*18 noiembrie: Belarus – Andorra, Elveția – Kosovo, Israel – România

*21 noiembrie: România – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo - Belarus

*Meciul Kosovo – Israel urmează să fie reprogramat de UEFA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

5 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare