Ovidiu Tender, AUDIAT la DNA în Dosarul Bica
Omul de afaceri Ovidiu Tender a venit si marti la la DNA, pentru a da declaratii atat in dosarul in care a facut un denunt impotriva Alinei Bica, cat si in cazul plagerii sale vizand faptul ca ar fi fost inselat la cumpararea unui avion. Ovidiu Tender a ajuns la sediul DNA cu putin timp inaintea orei 15.00 si nu a facut la intrare nicio declaratie, potrivit Mediafax.
Surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca omul de afaceri urmeaza sa ofere anchetatorilor lamuriri privind denuntul pe care l-a facut impotriva Alinei Bica.
De asemenea Tender urmeaza sa faca mai multe declaratii lamuritoare, privind plangerea pe care a facut-o in 2010 potrivit careia ar fi fost inselat de o firma de la care a dorit sa cumpere un avion.
Tender a facut plangerea in cursul anului 2010 la Parchetul instantei supreme, reclamand faptul ca a incheiat cu societatea Toyo Motor si cu alte persoane private un contract de leasing ce avea ca obiect cumpararea unui avion. Valoarea contractului a fost de 15 milioane de dolari, suma din care s-ar fi achitat mai mult de jumatate din bani. Potrivit plangerii, Ovidiu Tender nu ar fi primit avionul pentru care a platit mai bine de opt milioane de dolari. Avionul ar fi fost adus in tara la scurt timp dupa incheierea contractului, dar, din cauza faptului ca nu s-au facut documentele de transport si de inregistrare la Registrul Aviatiei, "avionul a plecat". Dosarul a ajuns intre timp la DNA.
Tender a fost audiat si luni, la DNA, el precizand atunci ca a venit in cazul furtului avionului si ca nu a fost chemat pentru a da declaratii dupa ce a facut un denunt impotriva Alinei Bica, dar ca se bucura de arestarea acesteia.
"Mi s-a furat un avion in urma cu cativa ani, am facut un denunt penal si am venit sa continuam investigatia. Mi l-a luat vanzatorul american. Un vanzator american, avand pilotii lui, mi l-a luat inapoi si nu a mai dat niciun semn de viata. Sub pretextul ca il duce la o verificare tehnica, mi l-a luat", a spus Tender, la iesirea de la DNA.
Intrebat daca a dat declaratii in dosarul in care a facut un denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-sef al DIICOT, sub forma de actiuni, printr-un intermediar care s-a adresat initial sotului Alinei Bica, Ovidiu Tender a spus ca nu a fost citat in aceasta cauza.
Intrebat daca i-a cerut Alinei Bica sa il ajute sa scape de pedeapsa, Tender a raspuns: "Dumneaei s-a oferit sa ma aresteze, daca va duceti bine aminte".
Intrebat daca i-a dat mita Alinei Bica, prin intermediari, Ovidiu Tender a raspuns: "Nu, nu, este o greseala".
Denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-sef al DIICOT, sub forma de actiuni, printr-un intermediar, a fost inaintat de Tender procurorilor DNA, vineri, prin avocatul sau, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.
Alina Bica este cercetata intr-un nou dosar, disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP, fiind acuzata, printre altele ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Rafo-Carom.
In acest dosar, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis sambata mandate de arestare preventiva pentru Alina Bica, Dorin Cocos, fiul sau Alin Cocos, Adriean Videanu si Florentin Mihailescu.
Surse judiciare au declarat ca in instanta s-a afirmat ca Alina Bica a fost amenintata cu moartea intr-un hotel din Constanta de doi deputati PSD in legatura cu ancheta pe care o facea in dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender si ca patronul hotelului respectiv ar fi fost de fata.
Procurorii DNA arata, in referatul cu propunerea de arestare a fostei sefe a DIICOT obtinut de Mediafax ca Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de sedinta sa depuna concluzii favorabile in procesul acestuia si chiar sa semneze un proces-verbal ca vor proceda asa.
"Probele administrate in cauza pana in acest moment al cercetarilor vizeaza modul in care procurorul sef DIICOT, Bica Alina Mihaela, dupa preluarea functiei, in anul 2013, in urmarirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea cu executare in regim de detentie", se arata in referat.
Practic, noteaza anchetatorii DNA in continuare, odata ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica "a inteles sa subordoneze institutia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu", in dosarul RAFO-Carom.
Potrivit unor surse judiciare, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihailescu si judecatorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat in sensul formularii unei aparari favorabile in dosarul Carom.
In acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihailescu documente din dosar, pe care acesta sa le consulte impreuna cu Bica. In schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihailescu si Bica un teren, fostul ofiter de Politie judiciara primind si bani pe card. In cele din urma, in decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.