Ovidiu Nahoi va fi redactorul-şef al RFI, după ce Luca Niculescu va fi numit ambasador în Franţa
Jurnalistul Ovidiu Nahoi va fi redactorul-şef al RFI România, după ce Luca Niculescu, care ocupă în prezent această funcţie, va fi numit ambasador al României în Franţa.
Ovidiu Nahoi va fi redactorul-şef al RFI, după ce Luca Niculescu va fi numit ambasador în Franţa (Imagine: Ovidiu Nahoi/Mediafax Foto)
Luca Niculescu a anunţat în redacţia RFI România că, în cazul în care procedura numirii sale în funcţia de ambasador al României în Franţa se va finaliza, Ovidiu Nahoi va fi redactorul-şef al postului de radio.
Din această toamnă, în fiecare dimineaţă, Ovidiu Nahoi realizează o revistă a presei internaţionale în programul matinal al RFI România. La 08.20 şi 09.15 jurnalistul sintetizează editoriale semnificative din presa mondială. "Am mai colaborat cu RFI România şi mă bucur că mă întorc. Şi revin cu dorinţa de a aduce cât mai aproape de publicul nostru dezbaterile şi controversele din arena europeană şi globală", spunea Ovidiu Nahoi, într-un comunicat remis MEDIAFAX de RFI România, în luna septembrie.
Jurnalistul Luca Niculescu, redactorul-şef al RFI România, va reprezenta interesele diplomatice ale României la Paris, decretul de numire a sa în postul de ambasador al României în Franţa urmând să fie semnat în această săptămână de preşedintele Klaus Iohannis , după cum au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Luca Niculescu este jurnalist al RFI din anul 1992. Din 2000, Luca Niculescu ocupă funcţia de redactor-şef al RFI România.
De 25 de ani, RFI România, filiala Radio France Internationale, difuzează programe, în limbile română şi franceză, consacrate actualităţii, culturii şi francofoniei. Cu o echipă de 25 de persoane la Bucureşti şi doi jurnalişti la Paris, RFI România difuzează zilnic 13 ore de programe proprii, acordând o atenţie specială actualităţii.
Postul emite în FM la Bucureşti, Iaşi, Craiova, Cluj şi Chişinău. Alte 60 de posturi de radio locale din ţară preiau o parte din programe. În total, RFI România este ascultat săptămânal de aproape 320.000 de persoane în întreaga ţară.
Pe de altă parte, la sfârşitul lunii noiembrie, RFI România a obţinut, la un concurs organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului, două noi frecvenţe. Astfel, postul de radio se va extinde la Sibiu, unde va putea fi ascultat pe 89,0 MHz, şi la Timişoara (pe 96,9 MHz).
Totodată, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de activitate a Radio France Internationale în România, în semn de apreciere pentru profesionalismul, obiectivitatea şi dăruirea puse în realizarea actului jurnalistic, impunându-se, pe această cale, ca un exemplu de abordare responsabilă a informaţiei, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, categoria F - "Promovarea culturii", postului RFI România.
Pe de altă parte, Marie-Christine Saragosse, preşedinte-director general al grupului France Médias Monde, din care face parte RFI, a declarat în luna noiembrie, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că România are numai avantaje de pe urma prezenţei în această ţară a unui post care se sprijină pe un grup internaţional, cu corespondenţi peste tot în lume, care poate să ofere ascultătorilor români deschidere către Europa şi deschidere către lume.
"De asemenea, este un avantaj şi pentru grupul nostru, din care face parte RFI, să avem o redacţie atât de bine înrădăcinată în România. Ne permite să oferim lumii o viziune mai apropiată de România decât alte posturi internaţionale din exteriorul ţării. De exemplu, am fost primii la curent cu drama din clubul Colectiv. De asemenea, suntem foarte bine informaţi despre mobilizarea societăţii civile din prezent, despre evoluţiile politice din România. Aşadar, ceea ce am spus noi la RFI România în ultimii 25 de ani a fost întotdeauna în conformitate cu ceea ce s-a întâmplat în această ţară, care ne este dragă, pentru că este o ţară francofonă", a mai spus Marie-Christine Saragosse.
Sursa: mediafax.ro