Oul poate fi consumat la micul dejun: „Poate reduce riscul de demență și accident vascular cerebral”. Cele 5 alimente care trebuie înlocuite
De-a lungul timpului, ouăle au primit o reputație proastă în domeniul nutriției pentru că ar putea contribui la creșterea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, Food and Drug Administration (FDA) a clasificat recent ouăle drept „alimente sănătoase, bogate în nutrienți”.
Ouăle, alimente recomandate pentru micul dejun FOTO: Arhivă, Adevărul
„Noi cercetări arată că ouăle nu cresc colesterolul LDL (rău), așa cum se credea în trecut. Mai mult, ouăle sunt bogate în omega 3, pot îmbunătăți nivelul colesterolului și al trigliceridelor, pot reduce riscul de demență și accident vascular cerebral”, susține Robin DeCicco, nutriționist și fondator al „Power of Food Education”, potrivit foxnews.
Mai mult, ouăle sunt alimente esențiale, bogate în vitamine si minerale. Vitamina B12 este necesară pentru producerea de celule rosii din sânge si pentru functionarea sistemului nervos .
Nutriționistul recomandă să păstrăm oul la micul dejun, însă ar trebui să înlocuim cinci alimente care pot dăuna organismului.
1. Carnea procesată
Carnea procesată pentru micul dejun, cum ar fi șunca și cârnații, este bogată în sodiu și grăsimi saturate și are legătură cu cancerul de colon.
Chiar și opțiunile de carne „mai sănătoase”, cum ar fi baconul de curcan, sunt de obicei procesate în același mod, a avertizat nutriționistul Robin DeCicco.
„Înlocuiți aceste alimente cu pui la grătar, somon sau piept de curcan organic feliat prăjit la cuptor, alături de ouă, pentru proteine mult mai slabe, fără grăsimi saturate”, a recomandat nutriționistul.
2. Cartofi prăjiți
Cartofii prăjiți acasă sunt o garnitură populară, dar majoritatea sunt gătiți în uleiuri vegetale „inflamatorii” cu „multă sare” și grăsimi, potrivit lui DeCicco.
3. Exces de brânză
În cazul în care gătiți omletă, DeCicco recomandă să să nu faceți exces de brânzeturi bogate în grăsimi, carne și unt.
„Alegeți opțiuni mai bogate în fibre și antioxidanți, cum ar fi ciupercile sărate, spanacul și ceapa caramelizată pentru „longevitate și stabilizarea glicemiei”, explică nutriționistul.
DeCicco recomandă, de asemenea, umplerea ouălor cu „roșii, sparanghel, dovlecei, varză”.
„Tot ceea ce este bogat în fibre și scăzut în calorii, cum ar fi legumele, crește sănătatea inimii, scade riscul de diabet și te menține sătul mai mult timp”, explică specialistul.
4. Pâine albă și covrigi
Prea multă pâine, în special pâinea albă făcută cu făină rafinată, se poate „transforma rapid în zahăr în organism”, potrivit lui DeCicco.
Asocierea ouălor cu un covrig, o brioșă sau pâine prăjită, a fost legată de „inflamație, perturbarea digestiei și formarea de grăsime pe burtă ”.
5. Produse de patiserie și de panificație
Produsele de patiserie sunt bogate în zahăr și grăsimi.
În timp ce unele dulciuri, cum ar fi gogoșile, croissantele și brioșele sunt adesea prezentate ca alimente pentru micul dejun, DeCicco a avertizat că acestea sunt „bogate în carbohidrați rafinați și zahăr, care pot provoca inflamații, creșterea zahărului din sânge și creșterea grăsimii abdominale”.
Dacă aveți de gând să mâncați un mic dejun dulce, nutriționistul recomandă nucile și fructele de pădure.
Sursa: adevarul.ro