OUG: Mandatele membrilor Colegiului director al CNCD care urmează să expire pe 22 aprilie - prelungite

OUG: Mandatele membrilor Colegiului director al CNCD care urmează să expire pe 22 aprilie - prelungite

Mandatele membrilor Colegiului director al Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, care urmează să expire pe 22 aprilie, inclusiv cele ale preşedintelui şi vicepreşedintelui CNCD, au fost prelungite de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.

În ultima şedinţă de guvern, a fost aprobată OUG pentru completarea OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Potrivit actului normativ publicat luni în Monitorul Oficial, mandatul membrilor Colegiului director al Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării se exercită de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului de numire a acestora.

Mandatul unui membru al Colegiului director al Consiliului durează până la publicare în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului de numire a noului membru, dar nu mai mult de 6 luni de la data împlinirii termenului prevăzut de lege (mandatul este de 5 ani).

Mandatul preşedintelui şi vicepreşedintelui CNCD durează până la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Colegiului director prin care au fost aleşi noul preşedinte şi noul vicepreşedinte, dar nu mai mult de 6 luni de la data împlinirii termenului prevăzut de lege.

Guvernul arată că a emis OUG ''în scopul asigurării unui cadru legal pentru continuarea activităţii CNCD de soluţionare a petiţiilor privind posibile fapte de discriminare, raportat la faptul că la 22 aprilie încetează 7 mandate din cele 9 existente la nivelul Colegiului director, inclusiv cel al preşedintelui şi vicepreşedintelui instituţiei'', precizând şi că pentru soluţionarea unei petiţii sunt necesare minimum 5 voturi , ''fapt ce ar duce la un grad ridicat de afectare a interesului public prin imposibilitatea cetăţenilor de a beneficia de protecţia împotriva discriminării''.

Totodată, Executivul menţionează că din cauza coronavirusului, activitatea Parlamentului s-a modificat şi implicit a comisiilor, în sensul că acestea nu se pot reuni, audierea candidaţilor pentru Colegiul director presupunând întrunirea a 6 comisii de specialitate.

''Chiar dacă s-a dezvoltat o procedură de lucru online, în acest moment Parlamentul este în imposibilitatea de a finaliza la termen procedura de numire a membrilor Colegiului director'', se arată în actul normativ aprobat de Guvern. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”