Ouăle vă pot scăpa de Alzheimer. Câte trebuie să consumați zilnic

Ouăle vă pot scăpa de Alzheimer. Câte trebuie să consumați zilnic

Un nou studiu arată că ouăle ar putea reduce riscurile de apariție a demenței. Colina, care se găsește în gălbenușul acestuia, joacă un rol crucial în memorie și în funcția cognitivă, ceea ce o face un nutrient cheie.

Oul previne demența FOTO: Arhivă

Oul previne demența FOTO: Arhivă

Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au investigat asocierea dintre consumul de ouă și Alzheimer în rândul adulților chinezi prin intermediul unui studiu caz-control bazat pe populație.

Demența este o problemă semnificativă de sănătate publică, afectând peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume. Se preconizează că acest număr va crește la 152 de milioane de cazuri până în 2050, deoarece aproximativ 10 milioane de persoane dezvoltă această afecțiune în fiecare an. Prevenirea este esențială, deoarece demența nu poate fi vindecată, potrivit news.medical.

Rolul dietei în reducerea riscului de demență a fost studiat, cercetările sugerând că consumul de fructe de mare și o dietă mediteraneană (inclusiv ouă) pot proteja împotriva acestei afecțiuni.

Ouăle sunt bogate în nutrienți și alți compuși benefici, inclusiv vitamina D, acid folic și colină. Ele sunt, de asemenea, o sursă esențială și accesibilă de proteine. Cu toate acestea, ele pot crește nivelul colesterolului și au fost implicate într-un risc mai mare de boli de inimă, diabet și mortalitate în Statele Unite, dar nu și în rândul populațiilor asiatice sau europene.

Colina, care se găsește în gălbenușurile de ou, joacă un rol crucial în memorie și în funcția cognitivă, ceea ce o face un nutrient cheie pentru prevenirea demenței.

Există, de asemenea, unele indicii conform cărora consumul de ouă ar putea reduce riscul de deteriorare cognitivă.

Cercetătorii au recrutat 233 de persoane care au fost diagnosticate cu demență și 233 de persoane „de control” care au fost confirmate că nu suferă de demență, toate având peste 50 de ani.

În ceea ce privește frecvența consumului de ouă, mai puțin de 3% dintre participanți au consumat ouă de două ori pe zi, în timp ce 35% le-au consumat zilnic, 36,7% săptămânal, 12% lunar, iar 13,5% fie le-au consumat mai puțin de o dată pe lună, fie au evitat complet consumul de ouă. În medie, persoanele care consumau ouă de două ori pe zi erau mai în vârstă, iar cele care le consumau lunar reprezentau cel mai tânăr grup.

Ouăle conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, necesari pentru menținerea sănătății creierului și a funcțiilor organismului. În general, consumul de ouă a fost asociat cu un risc scăzut de demență, iar cei care au consumat ouă zilnic au avut cele mai mici șanse de demență.

Mecanismul de bază ar putea fi faptul că ouăle sunt bogate în acizi grași omega-3, colină, antioxidanți și proteine.

Studiul se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi privind legăturile dintre consumul de ouă și funcția cognitivă la diferite populații, deși cercetările anterioare au arătat rezultate mixte.

Ce este colina

Colina este un nutrient vital care joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății generale, în special a funcției cerebrale. Datorită proprietăților și beneficiilor sale similare, aceasta este adesea grupată cu vitaminele B.

Una dintre cele mai bogate și mai ușor accesibile surse de colină este gălbenușul de ou. Colina contribuie la sinteza acetilcolinei, un neurotransmițător esențial pentru memorie, dispoziție și control muscular. Prin urmare, asigurarea unui aport adecvat de colină poate susține funcțiile cognitive și poate ajuta la prevenirea anumitor tulburări neurologice.

„Ouăle sunt una dintre cele mai bune surse de colină, un nutrient pe care 90% dintre americani nu îl consumă suficient”, a declarat dieteticianul Elizabeth Shaw, pentru verywellhealth.

Un ou mare furnizează 169 miligrame (mg) de colină.3 Conform National Institutes of Health (NIH), un aport adecvat recomandat de colină este de 550 mg/zi pentru bărbații adulți și 425 mg/zi pentru femeile care nu sunt însărcinate și care nu alăptează.4

Două ouă pe zi este obiectivul pentru îndeplinirea recomandărilor pentru colină și alți nutrienți cheie pentru sănătatea creierului”, a declarat pentru Verywell investigatorul studiului Taylor Wallace, profesor de nutriție la Universitatea Tufts.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Viitorul președinte al României...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Se prăbușește frontul din Ucraina? / Anchetă SBU, după ce presa din Ucraina a aflat că generalul Kirilo Budanov le-a transmis parlamentarilor un avertis…

4 Oile, caprele, lupii și tigrii lui Georgescu, șarlatanul de aur monoatomic

5 Această navă de spionaj în flăcări spune multe despre adevărata față a Rusiei