Oțetul de mere, mai bun pentru slăbire decât Ozempic, medicamentul care face furori. Câte kilograme poți da jos în 3 luni
Un nou studiu, publicat săptămâna aceasta în revistă medicală BMJ, arată că o lingură de oțet de mere diluat într-un pahar de apă în fiecare dimineață, înainte de micul dejun, ar putea declanșa o pierdere în greutate de 6-8 kg în trei luni, potrivit Daily Mail Online .
Efectul este de trei ori mai mare decât impactul unor medicamente pentru pierderea în greutate, precum Ozempic, care, conform studiilor, ar putea duce la pierderea a aproximativ un kg pe lună.
Studiul care a ajuns la această concluzie a fost realizat de un grup de oameni de știință din Liban. Cercetătorii libanezi au cerut unui grup de 30 de tineri supraponderali și obezi cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani să bea în fiecare dimineață o lingură de oțet de mere (ACV), diluat într-un pahar cu apă.
„Doza" a variat: unii au băut echivalentul unei lingurițe (5 ml) sau al unei linguri pentru desert, de 10 ml, alții au diluat în apă câte o lingură mare de oțet (15 ml), în timp ce alte persoane din grup au primit o băutură placebo care semăna cu oțetul de cidru de mere (pentru ca studiul să aibă credibilitate („dublu-orb") și să nu fie considerat părtinitor).
După trei luni, cei care luaseră cea mai mare doză pierduseră, în medie, 8 kg în greutate, reduseseră cu trei puncte IMC (indicele de masă corporală - care măsoară raportul dintre greutate și înălțime) și constataseră o micșorare „semnificativă" a circumferințelor taliei și șoldurilor.
Mai mult, cei care au consumat oțet de cidru de mere au înregistrat și o scădere „semnificativă" a glicemiei, a grăsimilor din sânge (trigliceride) și a colesterolului, care sunt indici ai sănătății metabolice - fără efecte secundare.
Toate aceste transformări au avut loc în condițiile în care subiecții nu au urmat nicio modificare a dietei sau a nivelului de exerciții fizice.
Cercetătorul care a condus studiul, un profesor de biologie, a fost atât de convins de constatările echipei sale, încât a mărturisit pentru Daily Mail că acum ia și el însuși o doză zilnică de ACV și a „observat beneficii remarcabile”.
Cum funcționează oțetul de cidru de mere
Oțetul din cidru de mere se obține prin combinarea merelor zdrobite cu drojdie și bacterii și lăsate să fermenteze în acid acetic.
Studiile pe animale sugerează că acidul acetic ajută la pierderea în greutate în două moduri: prin reducerea foamei și, prin urmare, a consumului de alimente, dar și prin creșterea arderilor.
Biochimista Jessie Inchauspe spune că acidul acetic din oțet acționează prin inactivarea temporară a alfa-amilazei, o enzimă digestivă din salivă care descompune orice zahăr sau amidon pe care îl consumăm în molecule de glucoză, iar în acest fel, glucoza este eliberată mai lent în fluxul sanguin, prevenind creșterile bruște ale glicemiei, care sunt dăunătoare pentru sănătate și care pot duce la creșterea în greutate.
În plus, mai există un beneficiu: atunci când acidul acetic ajunge în fluxul sanguin, acesta pătrunde în mușchi, „încurajându-i” să absoarbă moleculele de glucoză și să le depoziteze.
Acești doi factori - glucoza eliberată mai încet în organism și mușchii noștri absorbind-o mai repede - fac în așa fel încât,, după ce consumați oțet, să vă confruntați cu mai puțină glucoză liberă în sânge și cu vârfuri glicemice mult mai mici.
Inchauspe citează în cartea sa, „The Glucose Goddess Method” (Metoda Zeiței Glucozei), studii care arată că o lingură de oțet luată înainte de o masă poate reduce cu până la 30 la sută vârful de glucoză de la acea masă. În plus, reduce pofta de mâncare, foamea este domolită și se ard mai multe grăsimi.
Impact și asupra hormonului insulină
Dincolo de beneficiile amintite, oțetul pare să aibă impact și asupra hormonului insulină, reducând nivelurile din sânge, arată sursa citată.
Potrivit acelorași studii, o singură lingură de oțet poate reduce nivelul de insulină din sânge cu 20 la sută, ceea ce înseamnă că există mai puține șanse ca orice exces de glucoză din sânge să fie folosit de organism pentru a fi transformat în rezerve de grăsime, reducând astfel riscul de inflamație și de creștere în greutate.
Mai mult, s-a demonstrat că oțetul are un efect remarcabil asupra ADN-ului nostru, pe care „îl instruiește să se reprogrameze” ușor, astfel încât celulele să ardă mai multe grăsimi.
Orice oțet este eficient?
Toate oțeturile conțin acid acetic, fie că este oțet de vin alb, de vin roșu, de cidru de mere, de malț, balsamic, sherry, sau de orez, însă Inchauspe sugerează să evitați oțeturile balsamice învechite siropoase, care pot fi prea bogate în zahăr și să nu consumați oțet de curățenie, aspru.
Ce este atât de special la oțetul de cidru de mere
De mult timp se consideră că oțetul de cidru de mere oferă beneficii pentru sănătate, nu doar datorită acidului acetic, ci și pentru că, în varianta sa nefiltrată și nepasteurizată, conține, de asemenea, un sediment tulbure alcătuit din proteine, enzime și bacterii prietenoase (din merele fermentate). Datorită prezenței acestui sediment, denumit „mama" mulți oameni de știință spun că oțetul de cidru de mere este superior altor oțeturi.
„Efectele de pierdere în greutate ale altor oțeturi sunt în general modeste, dar se crede că ACV cu "mama" conține compuși benefici suplimentari care pot contribui la presupusul său impact de pierdere în greutate și pot oferi beneficii suplimentare pentru sănătate”, explică profesorul Rony Abou-Khalil de la „Holy Spirit University of Kaslik” din Liban, conducătorul studiului.
Potrivit altor studiile făcute pe animale, antioxidanții naturali din „mama" ar fi utili pentru reducerea grăsimii viscerale (grăsimea activă dăunătoare care se află în jurul organelor din abdomen) și pentru scăderea colesterolului, în timp ce efectul probiotic natural pare să sprijine sistemele intestinal și imunitar.
Este de preferat folosirea unui oțet nepasteurizat (căldura extremă a pasteurizării va ucide sau deteriora bacteriile potențial benefice).
De cât de mult oțet este nevoie pentru a observa efectele
Studiul din Liban a constatat că cele mai bune rezultate în ceea ce privește pierderea în greutate au fost obținute cu 15 ml (o lingură mare) de ACV pe zi, diluat într-un pahar de apă, deși au existat semne de îmbunătățire și cu doar 5 ml (o linguriță).
Specialista avertizează să nu amestecați soluția cu zahăr, miere, sirop de agave sau de arțar, ori cu suc de fructe, deoarece zahărul poate anula efectele oțetului.
Când este cel mai bine să-l administrați
Jessie Inchauspe recomandă drept cel mai bun moment pentru administrare dimineața, cu sau înainte de micul dejun (pentru că este mai probabil să vă amintiți) sau cu zece minute înainte sau după ce ați mâncat ceva dulce (cum ar fi o gustare cu zahăr, un biscuit, un baton de ciocolată, un desert) sau ceva cu amidon (paste, pâine, cartofi, orez).
Funcționează pentru toată lumea?
Recentul studiu s-a concentrat pe tineri supraponderali cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani, iar conducătorul studiului, profesorul Abou-Khalil, a recunoscut cu sinceritate, pentru Daily Mail, că rezultatele „nu se pot traduce neapărat direct la grupele de vârstă mai înaintată".
„Factori precum metabolismul, schimbările hormonale și condițiile de sănătate subiacente pot varia semnificativ între grupurile de vârstă și pot influența efectele ACV sau ale oricărei intervenții”, a explicat cercetătorul.
ACV poate erodea dinții?
Pentru că este extrem de acid, dentiștii avertizează că dacă este consumat zilnic, ar putea permite acidului să atace smalțul dinților, provocând eroziune care poate duce la durere, sensibilitate și schimbarea culorii dinților.
Dr. Sam Jethwa, președintele ales al Academiei Britanice de Stomatologie Cosmetică și dentist la www.bespokesmile.co.uk în Marlow, Bucks, recomandă să vă clătiți gura cu apă după ce ați băut ACV, să așteptați 30 de minute și apoi să vă spălați pe dinți cu o pastă de dinți cu fluor.
Stomatologul sugerează să folosiți un pai pentru a minimiza contactul dintre ACV și dinți și să diluați întotdeauna fiecare lingură de ACV în aproximativ 250 ml de apă.
Ce spun specialiștii despre efectele secundare?
Jessie Inchauspe precizează că oricine are probleme cu stomacul (cum ar fi eroziunea mucoasei stomacale sau ulcerul gastric) ar trebi să consulte medicul de familie înainte de a lua ACV în mod regulat, deoarece aciditatea suplimentară ar putea fi contraindicată în cazul lor.
Ea precizează însă că „oțetul este mai puțin acid decât sucurile gastrice, sucul de lămâie sau chiar cola, așa că ar trebui să fie în regulă!”.
Specialista adaugă că cele mai multe oțeturi standard sunt pasteurizate și sigure pentru a fi consumate în timpul sarcinii sau alăptării, dar cum ACV se administrează, de obicei, nepasteurizat, poate prezenta riscuri pentru femeile însărcinate, potrivit Daily Mail Online .
Jessie Inchauspe recomandă și în aceste situații consultarea medicului.
Sursa: adevarul.ro