OSCE se teme de un 'coşmar' în Belarus şi insistă să trimită o misiune
Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), prim-ministrul albanez Edi Rama, a denunţat vineri, la Viena, situaţia 'profund alarmantă' din Belarus, îndemnând regimul de la Minsk să accepte propunerea de mediere lansată de OSCE, transmite AFP.
În urma alegerilor prezidenţiale de la 9 august, 'guvernul (din Belarus) a reacţionat la proteste printr-o recurgere disproporţionată la forţă, la detenţii generalizate şi la restrângeri ale libertăţii media', a declarat Rama, în deschiderea unei reuniuni speciale a Consiliului Permanent al OSCE cu privire la situaţia din Belarus.
'Mai mult de 100 de jurnalişti au fost încarceraţi, deportaţi sau au făcut obiectul unor violenţe. Este profund alarmant, la fel cum sunt pierderile de vieţi omeneşti şi informaţiile despre dispariţii de persoane. Tabloul este cel puţin urât. Este un coşmar potenţial pentru Belarus şi pentru poporul său', a mai spus Edi Rama, a cărui ţară deţine preşedinţia anuală în exerciţiu a OSCE, organizaţie din care face parte şi Belarus.
Edi Rama a reamintit propunerea de mediere adresată la 17 august preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, valabilă încă. 'Noi putem juca un rol şi ajuta la dialog. Vă rugăm, daţi o şansă acestei oferte', a spus Rama, în prezenţa delegaţilor celor 57 de state membre ale OSCE.
Lukaşenko se confruntă cu o amplă opoziţie, care respinge rezultatele scrutinului ce îl dau câştigător cu 80% din voturi.
OSCE nu a avut observatori în ziua votului, o premieră după 2001, aceştia nefiind invitaţi la timp.
OSCE, cu sediul la Viena, este o organizaţie internaţională creată în anii 1970 pentru ameliorarea dialogului Est-Vest în vremea Războiului Rece. AGERPRES