Oros: Suprafeţele grav afectate de secetă nu depăşesc 1,2 milioane hectare; în 10 zile vom avea evaluarea pagubelor

Oros: Suprafeţele grav afectate de secetă nu depăşesc 1,2 milioane hectare; în 10 zile vom avea evaluarea pagubelor

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susţine că în cel mult 10 zile va avea evaluarea pagubelor produse de secetă la culturile însămânţate în toamnă, dar, din pre-evaluările actuale, suprafeţele grav afectate nu depăşesc 1,2 milioane de hectare.

"Secetă este în toată Europa şi afectează în primul rând tot ceea ce s-a însămânţat în toamnă. O să avem în maximum 10 zile evaluarea pagubelor produse la aceste culturi. Repet, discutăm de 2,9 milioane hectare care au fost însămânţate în toamnă, dar în pre-evaluările pe care le avem nu vor depăşi 1 - 1,2 milioane hectare suprafeţele care sunt grav avariate. Speranţa noastră este că tot ceea ce însămânţează fermierii în această perioadă să dea posibilitatea ca producţiile să fie acoperitoare, iar deficitul de pierderi să nu fie foarte mare şi să avem suficiente cereale. Şi aici mă refer, în primul rând, la porumb şi la grâu, care să asigure consumul intern", a declarat, marţi seara, la Realitatea Plus, ministrul Agriculturii.

El a menţionat că în cele mai sumbre scenarii legate de consecinţele acestei secete consumul intern de cereale va fi acoperit de producţia din toamna acestui an.

"Am spus şi cu alte ocazii: noi consumăm ca şi ţară undeva între 2,2 - 2,5 milioane de tone de grâu şi aproximativ 7 milioane tone de porumb. În anii în care a plouat, producţiile au fost între 7 şi 9 milioane de tone de grâu şi cam 14 milioane de tone de porumb, de aceea, în cele mai sumbre scenarii legate de consecinţele acestei secete, consumul intern de cereale ar fi acoperit de producţia din toamnă. Vom monitoriza în continuare stocurile şi vom face în aşa fel încât, dacă este nevoie, vom lua măsuri extreme, aşa cum am luat în urmă cu două săptămâni, ca să ne asiguram că toate alimentele de bază de care cetăţenii României au nevoie vor fi în cantităţi suficiente pe toată perioadei crizei şi post-criză", a precizat şeful de la Agricultură.

Potrivit prognozei agrometeorologice valabilă în perioada 5 - 11 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala în cultura grâului de toamnă în în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi în cea mai mare parte a Olteniei.

"În cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se vor înregistra deficite de apă (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei. Izolat în nordul Olteniei şi al Maramureşului, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare. Aprovizionarea cu apă în stratul 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, izolat estul Olteniei. În Maramureş, în cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, local în nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime", precizează agrometeorologii. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...