Oros: România dispune de mari efective de ovine pentru export, un potenţial care trebuie valorificat

Oros: România dispune de mari efective de ovine pentru export, un potenţial care trebuie valorificat

România dispune de mari efective de ovine pentru export, potenţial care trebuie valorificat, a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul unor discuţii avute cu europarlamentarii români, membri în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

"Ministrul Adrian Oros s-a adresat europarlamentarilor români, membri în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală pentru susţinerea crescătorilor de animale din România. Exporturile de animale vii nu trebuie interzise, continuarea lor fiind legată de respectarea condiţiilor de bunăstare animală. Demersul ministrului are loc în contextul constituirii la nivelul Parlamentului European (PE) a Comisiei de anchetă privind protecţia animalelor în timpul transportului (ANIT) şi al propunerii de rezoluţie referitoare la interzicerea transportului animalelor vii şi a sacrificării rituale. În Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală a PE, în această perioadă au loc discuţii privind modificările condiţiilor de transport a animalelor vii pentru asigurarea unor standarde înalte de bunăstare", se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

Potrivit sursei citate, în acest context, ministrul Adrian Oros a subliniat o serie de aspecte de interes a fi susţinute de către europarlamentarii români.

Oficialul a punctat faptul că România dispune de mari efective de ovine pentru export, potenţial care trebuie valorificat. Astfel, ţara noastră exportă anual două milioane de ovine preponderent către statele arabe, care în general preferă ovinele vii datorită ritualului specific la sacrificare şi, nu în ultimul rând, gustului aparte al cărnii de ovine din România.

"Pieţele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord reprezintă mijloace de desfacere foarte importante, care nu ar trebui pierdute, în caz contrar, producători din alte părţi ale lumii ar înlocui oferta europeană, crescând producţia lor şi transportul de animale vii care nu respectă standardele europene înalte. Exportul de animale vii să fie corect reglementat şi cât mai bine monitorizat, având în vedere interesul economic al crescătorilor de animale din România şi din Uniunea Europeană, interzicerea acestuia ar crea prejudicii importante fermierilor europeni. În acest sens, sunt necesare asigurarea şi controlul respectării stricte a condiţiilor de transport (dotarea mijloacelor de transport cu aparatura şi echipamentele necesare, supravegherea constantă a acestora, pauze regulate, hrănirea şi adăparea corespunzătoare a animalelor) şi fonduri pentru modernizarea acestora", a subliniat Oros.

Conform datelor oficiale, în ultimii trei ani, România a exportat, în medie, peste 1,6 milioane de capete ovine anual în ţări terţe, precum: Arabia Saudită, Regatul Haşemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel. Totodată, ţara noastră a avut un comerţ intra-comunitar activ, cu o medie anuală de peste un milion de capete în state membre ca Spania, Italia, Franţa sau Ungaria.

În cadrul discuţiilor, ministrul Adrian Oros a transmis europarlamentarilor români solicitarea de a efectua demersurile necesare pentru ca exportul de animale vii să fie reglementat printr-o legislaţie clară care să asigure respectarea strictă a condiţiilor de bunăstare a animalelor pe durata transportului şi nu să fie interzis. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”