Ororile comise de soldații ruși în Ucraina îngrozesc planeta. Mame violate cu bestialitate în fața copiilor: „Să vă amintiți de noi, rușii, cine suntem”
Mamele din Ucraina povestesc cum au fost violate de soldații ruși pentru a-și proteja copiii, unii dintre aceștia fiind nevoiți să asiste la aceste acte groaznice.
Soldații ruși sunt acuzați că folosesc violența sexuală ca armă FOTO EPA EFE
Un articol publicat în Daily Mail aduce în atenție ororile la care au fost supuse femeile ucrainene în timpul invaziei ruse.
Nataliia, un nume fictiv pentru protecția victimei, nu poate uita noaptea în care soldații ruși i-au invadat casa, au imobilizat-o pe pat și au violat-o pe rând, sub amenințarea armei, în fața fiicei sale în vârstă de șase ani. Femeia a luptat să își apere fiica, dar a fost bătută și, în cele din urmă, fiica ei a fost supusă la aceeași abuzuri.
O altă victimă, Maria, a avut parte de o experiență similară. Soldații ruși au spart ușa casei și au violat-o pe rând, lăsând-o traumatizată și singură. Se pare că aceleași atrocități au avut loc pe întreaga stradă din regiunea Kiev.
Una dintre femei a fost violată de soldații ruși în timp ce fiul adolescent era forțat să asiste, o tactică comună a trupelor lui Putin pentru a traumatiza mai multe generații de ucraineni.
În alt caz, o mamă a fost violată timp de câteva ore de un ofițer, într-o sală de clasă abandonată din Harkov.
Aceste orori nu sunt izolate, ci fac parte dintr-un tipar de violență sexuală sistematică comisă de soldații ruși în ultimele 21 de luni de la invazia Ucrainei.
Rușii folosesc violența sexuală ca o armă
Victimelor li se lasă adesea sentimentul de vinovăție și frică de a vorbi despre abuzurile suferite din cauza stigmatului și rușinii legate de viol. Astfel, adevărata amploare a violenței sexuale în timpul războiului din Ucraina rămâne necunoscută.
Anna Orel, coordonatoarea proiectului Assisto la Fundația Andreiev Family, care ajută supraviețuitoarele violurilor în Ucraina, declară: „Ei folosesc violența sexuală ca pe o armă, vor să distrugă oamenii psihologic și fizic. Scopul lor este distrugerea, umilirea și intimidarea femeilor și familiilor lor.”
În războiul dus de soldații ruși, este o tactică obișnuită ca aceștia să violeze femei în fața soților și copiilor pentru a traumatiza întreaga familie.
„Femeile ne-au povestit cum soldații ruși le spuneau copiilor: 'Ar trebui să vă amintiți de noi, rușii, cine suntem, și ar trebui să vă amintiți asta toată viața'", spune Anna Orel.
Mulți soți și bărbați din familie se simt adesea vinovați că nu și-au putut proteja soțiile și partenerele. În multe cazuri, soldații ruși îi împușcau pe soții femeilor sau îi amenințau că o vor face imediat ce încearcă să-și apere soțiile și să îi oprească să fie violate.
Femeile care încercau să se opună soldaților erau adesea amenințate cu moartea. Anastasiia, tot un pseudonim, nu a luptat atunci când soldații beți au tras-o într-o casă părăsită, conștientă că dacă ar fi spus "nu" sau ar fi țipat, nu ar mai fi putut reveni la fetița sa care se ascundea în subsolul casei lor de pe stradă.
Impactul violului va continua pentru generații
Trauma pe care au suferit-o aceste femei ucrainene nu este doar o problemă imediată, ci va continua pentru generații întregi.
"Impactul violului în timpul războiului comis de soldații ruși va continua pentru generații", spune Anna Orel.
Stigmatul și rușinea din jurul violului într-o societate conservatoare precum Ucraina fac ca multe supraviețuitoare să nu spună niciodată cuiva despre abuzurile suferite, cu atât mai puțin să raporteze autorităților.
Chiar dacă Procuratura Ucrainei a declarat că investighează aproximativ 230 de rapoarte despre violuri comise de soldații ruși , cifra reală este probabil mult mai mare din cauza stigmatului și fricii de a raporta. "Aceasta este o cifră relativ mică", spune Yulia Gorbunova, un avocat și cercetător principal pentru Human Rights Watch .
Julian Elderfield, un consilier juridic care a călătorit în Herson pentru a sprijini procurorii ucraineni în investigarea crimelor de război în decembrie, este de acord cu acest lucru. "Având în vedere ceea ce știm și amploarea teritoriului ocupat, modul sistematic în care aceste crime sunt comise și cât de slab sunt raportate, cifrele sunt extrem de mici", spune el.
Femeile sunt amenințate că vor fi găsite și ucise
Pentru multe femei care încearcă să ceară ajutor, există amenințări din partea soldaților ruși care spun că le vor găsi și ucide.
Un alt obstacol este faptul că multe supraviețuitoare nu doresc să raporteze violurile procurorilor. "Respectăm decizia lor. Adesea, supraviețuitoarele nu au încredere în oameni și nu doresc să le spună ce li s-a întâmplat - este dificil să le convingem să vorbească cu psihologii și cu atât mai dificil cu procurorii", spune Anna Orel.
Chiar și în cazurile în care supraviețuitoarele decid să depună plângere, drumul spre justiție și responsabilitate va fi dificil. Este crucial să se încerce și să se pună sub acuzare cât mai multe tipuri de crime de război, sperând că acest lucru va face diferența.
Pe termen lung, consecințele violului în timpul războiului vor continua să afecteze generațiile de femei, bărbați și copii din Ucraina.
"Soldații ruși sunt pur și simplu răi. Ei nu sunt nici măcar animale. Vor să distrugă femeile prin viol și să distrugă familiile forțându-le să asiste la abuzuri. Astfel, întreaga familie devine traumatizată, iar aceasta nu poate fi vindecată ușor. Durerea trăiește în interiorul unei persoane mulți ani", concluzionează Anna Orel.
Sursa: adevarul.ro