Originile sănătoase ale lui Putin: Bunicul a fost bucătarul lui Lenin și al lui Stalin
Spiridon Putin (1879-1965), bunicul președintelui rus, un țăran din Tver, Rusia centrală, este creditat că i-a croit, prin „originile sale sănătoase”, drumul nepotului către vârful ierarhiei statale, potrivit volumului „Vladimir Putin și afacerile de stat”, de Allen Lynch, dezvăluie Newsweek .
Spiridon Putin a plecat din Tver la vârsta de 15 ani să învețe bucătărie în St. Petersburg.
Pentru o vreme, Spiridon a fost bucătar la Hotel Astoria din St.Petersburg, unde a avut ocazia să-l servească pe Rasputin, care, impresionat de mâncare și de asemănarea de nume, se zice, i-a oferit bucătarului o rublă de aur.
După Revoluția din 1917, Spiridon a ajuns bucătar-șef de renume și a fost angajat de Vladimir Lenin la ferma sa de la țară. După moartea acestuia, în 1924, Spiridon a gătit pentru văduvă, Nadejda Krupskaia.
Din când în când, a gătit și pentru Iosif Stalin și se pare că a fost și angajat al NKVD - precursorul KGB.
Apoi a lucrat ca bucătar la sediul Partidului Comunist din Moscova. Relațiile sale au fost o „carte de vizită” pentru nepot, care a crescut cu visul de a deveni agent secret al Uniunii Sovietice.
Atât de mult și-a dorit, încât, când a terminat liceul, s-a prezentat singur cu oferta la sediul KGB din Leningrad.
A fost pus în legătură cu un agent care l-a sfătuit să urmeaze Academia Militară sau Dreptul și să nu mai contacteze agenția niciodată.
A urmat Dreptul și, în anul V, visul i s-a împlinit. A fost contactat de KGB - singurul din anul lui care a fost selectat -, a fost verificat o vreme, apoi i s-a oferit slujba pe care a acceptat-o cu entuziasm.
Era în 1973. Putin avea 23 de ani și o impresie idilică despre serviciul de spionaj. Pe care, se pare, a păstrat-o și ca președinte.