Originea unor emisii rapide de unde radio din cosmos a fost detectată; rămâne de aflat cauza

Originea unor emisii rapide de unde radio din cosmos a fost detectată; rămâne de aflat cauza

O serie de flash-uri extrem de rapide de energie radio continuă să aprindă cerul nopţii şi nimeni nu ştie care este cauza acestor fenomene. Astronomii au căutat originea unui astfel de flash radio şi au descoperit că este vorba de o galaxie spiralată din relativa apropiere a Căii Lactee, însă cauza acestor fenomene rămâne în continuare un mister, conform unui material publicat marţi de Live Science.

Această clasă de fenomene fizice este cunoscută sub denumirea de emisii radio rapide (fast radio bursts - FRB). În doar câteva miimi de secundă astfel de explozii produc la fel de multă energie cât produce Soarele de-a lungul unui secol. Astrofizicienii au aflat de existenţa acestor fenomene în 2007 şi încă nu au nicio explicaţie cu privire la cauza care le produce.

"Marea întrebare este ce poate produce aceste emisii radio rapide", a susţinut Kenzie Nimmo, cercetătoare la Universitatea din Amsterdam, cu ocazia unei conferinţe desfăşurate luni (6 ianuarie) în cadrul celei de-a 235-a ediţii a congresului Societăţii Americane de Astronomie, eveniment desfăşurat în Honolulu, Hawaii.

Oamenii de ştiinţă au primit un mic ajutor în descifrarea acestei enigme în 2016 când au descoperit un fenomen de tip FRB care se repeta aleator, după ce toate celelalte exemple de fenomene analizate au fost evenimente unice.

Originea evenimentului FRB repetitiv a fost identificată într-o galaxie pitică cu o rată ridicată de naşteri stelare, aflată la aproximativ 3 miliarde de ani lumină distanţă, conform lui Nimmo. În această galaxie există o sursă radio persistentă, probabil o nebuloasă, ce poate explica originea acestui fenomen FRB, a adăugat ea.

De asemenea, astronomii au reuşit să determine faptul că trei evenimente FRB nerepetitive provin dintr-o galaxie masivă, aflată la mare distanţă şi în care nu se mai formează foarte multe noi stele. Acest tip de observaţie pare să indice faptul că evenimentele FRB repetitive şi cele nerepetitive îşi au originea în medii cosmice diferite. Există însă o nouă descoperire care pune această concluzie sub semnul întrebării.

FRB 180916.J0158+65, aşa cum este cunoscut acest nou obiect sursă de emisii radio rapide repetitive, a fost descoperit de observatorul canadian CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) - un radiotelescop amplasat în apropiere de localitatea Okanagan Falls din British Columbia, pe care Kenzie Nimmo l-a descris drept "cea mai performantă maşină de găsit evenimente de tip FRB din lume".

Observaţiile derulate ulterior de o reţea de telescoape din Europa le-au permis cercetătorilor să obţină o imagine de înaltă rezoluţie a locaţiei de unde provine acest eveniment FRB. Această locaţie este o galaxie spiralată de dimensiuni medii, similară Căii Lactee, aflată "surprinzător" de aproape, la "doar" 500 de milioane de ani lumină distanţă. Astfel, acest fenomen FRB repetitiv este şi cel mai apropiat astfel de eveniment descoperit vreodată. Concluziile unei analize asupra acestui fenomen FRB au fost publicate în ultimul număr (6 ianuarie) al revistei Nature.

Acum intervine o nouă problemă. Deşi a localizat cu exactitate originea acestui fenomen FRB, echipa de astrofizicieni nu a reuşit să detecteze nicio sursă de emisii radio în această galaxie spiralată care ar putea explica misterioasele evenimente FRB. Mai mult decât atât, acest eveniment FRB repetitiv pare să nu respecte modelul de manifestare al altor fenomene FRB atât repetitive cât şi singulare.

"Este ceva complet diferit faţă de originea şi tipul de mediu cosmic în care se produc alte evenimente FRB localizate", a comentat şi Benito Marcote, radio-astronom la Joint Institute for VLBI European Research Infrastructure Consortium şi coordonatorul studiului publicat în Nature.

În continuare, astronomii speră că datele pe care vor continua să le obţină de la obiectul sursă FRB 180916.J0158+65 vor putea fi folosite pentru a face lumină în privinţa acestui tip de fenomene cosmice frecvente şi misterioase.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”