Originea superstițiilor de vineri 13, ziua blesemata. Legătura cu un episod din Biblie care a marcat istoria omenirii

Originea superstițiilor de vineri 13, ziua blesemata. Legătura cu un episod din Biblie care a marcat istoria omenirii

Superstițiile de vineri 13 nu-și au originea în celebrul film de groază cu acest nume și nici în cultura hollywoodiană, ci au legătură cu un episod din Biblie care a marcat istoria omenirii.

Cina cea de taină, celebrul tabou pictat de Leonardo DaVinci. FOTO: Shutterstock

Cina cea de taină, celebrul tabou pictat de Leonardo DaVinci. FOTO: Shutterstock

Luna septembrie înseamnă începutul școlii, dar și pregătirea pentru o perioadă „înfricoșătoare” a sărbătorii exportate de americani în toată lumea - Halloween. În cultura populară, alimentată masiv de filmele de la Hollywood, mai există o zi cel puțin la fel „înfricoșătoare” sau mai bine zis care aduce neliniște și, mai ales, ghinion - vineri 13 , ziua blestemată.

În acest an, ne vom afla în fața acestei date de două ori, acum, în septembrie, și în decembrie.

Frica și anxietatea cu privire la ziua de vineri 13 nu provin de la seria de filme horror cu Jason Voorhees, ci au la baza o superstiție foarte veche.

Originea superstițiilor de vineri 13, ziua blestemată

Potrivit National Geographic , originile exacte ale momentului când vineri 13 a fost considerată o zi care aduce ghinion sunt necunoscute, însă „probabil superstiția provine din religia creștină”.

De exemplu, în Biblie, Iuda – infamul discipol care l-a trădat pe Isus – a fost al 13-lea invitat la Cina cea de taină. Tot în Biblie, multe lucruri nefericite s-au întâmplat vineri”, arată sursa citată.

Vineri 13 combină două elemente care provin din Biblie, a explicat pentru USA Today - Phil Stevens, profesor de antropologie de la Universitatea din Buffalo și autorul unei cărți despre antropologia magiei,

Pe baza istorisirii care descrie Cina cea de taină a lui Isus, 13 persoane au fost așezate la masă, iar evenimentul s-a întâmplat într-o zi de joi. În acea seară Iisus a fost arestat și răstignit a doua zi, într-o vineri.

Astfel, ziua de vineri 13 este asociată cu o nenorocire dublă: al 13-le invitat la cină l-a trădat pe Isus, iar într-o zi de vineri, Mesia a fost răstignit”, a spus dr. Stevens.

Chiar dacă tabuul este legat de Cina cea de taină, Stevens a spus că superstiția nu s-a răspândit decât la 1.000 de ani după răstignirea lui Isus, când creștinismul s-a răspândit și Biblia a devenit mai cunoscută. El crede că tabuul slăbește pe măsură ce numărul 13 devine din ce în ce mai popular și este doar o chestiune de timp până să dispară treptat.