Orice persoană ar putea fi identificată, în viitor, după un singur fir de păr (studiu)
Markerii proteici unici din păr ar putea fi folosiți, alături de mostrele ADN, pentru identificarea persoanelor, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în jurnalul PLOS ONE de oameni de știință americani de la ''Lawrence Livermore National Laboratory'', informează Science Daily.
În prezent, în medicina legală și arheologie sunt folosite, pentru identificarea persoanelor, mostrele ADN, acestea fiind unice în cazul fiecărui individ în parte. Însă, procesele de mediu și cele chimice pot degrada ADN-ul, limitând utilitatea sa în timp. În schimb, proteinele sunt mai stabile decât ADN-ul și pot avea variații unice în cazul fiecărui om.
Glendon Parker și echipa sa de la ''Lawrence Livermore National Laboratory'', au vrut să afle dacă proteina din părul uman poate constitui un alt instrument util pentru identificarea persoanelor. Studiile au fost realizate pe șase indivizi decedați în urmă cu peste 250 de ani și au demonstrat robustețea acestor proteine. Cercetătorii au analizat urmele prelevate, alături de alte mostre de la oameni în viață și au descoperit în total 185 de markeri proteici din păr despre care estimează că ar fi suficienți pentru a alcătui un model unic astfel încât un individ să poată fi identificat dintr-o populație de un milion de persoane.
Autorii studiului speră ca în final să realizeze un set de markeri proteici suficient pentru a deosebi un individ din întreaga populație a lumii pe baza unui singur fir de păr, mai arată sursa citată.
AGERPRES