Organizatorii JO de la Tokyo, "inflexibili" în privinţa desfăşurării competiţiei în această vară

Organizatorii JO de la Tokyo, "inflexibili" în privinţa desfăşurării competiţiei în această vară

Responsabilii Tokyo-2020 sunt "inflexibili" în privinţa desfăşurării Jocurilor Olimpice în această vară, nefiind luată în calcul nicio altă variantă, a afirmat directorul general al Comitetului de organizare, Toshiro Muto.

Acesta nu a exclus, însă, posibilitatea ca Jocurile să poată avea loc eventual fără spectatori, în condiţiile în care pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în întreaga lume, inclusiv în Japonia.

"Desfăşurarea Jocurilor este direcţia noastră inflexibilă şi, în acest stadiu, noi nu discutăm de nimic altceva", a afirmat Muto într-un interviu acordat AFP.

Cu circa şase luni înaintea ceremoniei de deschidere, spectrul anulării JO a luat amploare în ultimele săptămâni, după ce autorităţile japoneze au impus starea de urgenţă în mai multe regiuni ale ţării, inclusiv la Tokyo şi în zonele adiacente, la fel ca în primăvara lui 2020, atunci când s-a decis de comun acord cu Comitetul Internaţional Olimpic amânarea cu un an a competiţiei.

Îngrijoraţi că marele eveniment sportiv ar putea agrava şi mai mult răspândirea locală a virusului, peste 80% dintre japonezi sunt în continuare foarte reticenţi în privinţa organizării JO în acest an, preferând fie o nouă amânare, fie o anulare pur şi simplu, potrivit unui sondaj recent.

Taro Kono, un ministru important al guvernului nipon, a recunoscut săptămâna trecută că nimic nu trebuie să fie exclus în privinţa Jocurilor Olimpice.

Iar fostul preşedinte adjunct al comitetului de organizare Londra-2012, Keith Mills, chestionat de BBC, a fost şi mai categoric, estimând marţi că este "improbabil" ca JO de la Tokyo să poată avea loc în această vară.

''Evident, condiţiile care vor fi puse în aplicare vor fi foarte importante", recunoaşte Muto. "Şi este de la sine înţeles că avem nevoie de înţelegerea şi sprijinul oamenilor. Vrem să ne pregătim pentru Jocuri pe baza acestor principii", a adăugat el.

"Situaţia sanitară din Japonia şi din întreaga lume este foarte gravă şi este normal ca mulţi oameni să fie nervoşi", a recunoscut oficialul nipon, care şi-a exprimat însă convingerea că, dacă programele de vaccinare vor progresa şi numărul infectărilor o să scadă, opinia publică se va răzgândi.

În Japonia, campania de vaccinare va debuta la sfârşitul lunii februarie, însă va fi extinsă la întreaga populaţie abia în luna mai, conform presei locale.

Toshiro Muto a repetat, totodată, că organizatorii japonezi şi responsabilii CIO "nu au evocat posibilitatea" de a impune obligativitatea vaccinării pentru sportivii care vor lua parte la Jocurile Olimpice sau pentru spectatori, în cazul în care accesul acestora va fi autorizat.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…