Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra efectelor pe termen lung ale COVID-19
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat vineri în legătură cu severitatea efectelor pe termen lung asupra sănătăţii ale COVID-19, relatează sâmbătă dpa.
"În cazul unui număr semnificativ de persoane, acest virus provoacă o serie de efecte grave pe termen lung", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva, adăugând că aceste efecte pot afecta pe oricine, atât tineri, cât şi vârstnici, indiferent dacă sunt trataţi în spital sau acasă.
"Deşi numărul exact al persoanelor care se confruntă cu efecte pe termen lung nu este clar stabilit încă, simptome şi complicaţii post-COVID-19 au fost raportate atât la pacienţi spitalizaţi cât şi la cei trataţi acasă", a mai spus el.
"Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este spectrul vast de simptome care fluctuează în timp, se suprapun adesea şi pot afecta orice sistem din organism", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Simptomele care afectează foştii pacienţi pot dura luni de zile şi pot include epuizare severă, probleme de respiraţie, palpitaţii sau probleme de memorie, care pot face imposibilă întoarcerea la muncă sau la viaţa normală.
Acest lucru subliniază "cât de inadmisibilă din punct de vedere moral şi irealizabilă este aşa-numita strategie de 'imunizare în masă' ", a mai spus directorul OMS. Nu numai că ar conduce la alte milioane de decese inutile, însă ar condamna un număr semnificativ de oameni la suferinţe înainte de recuperarea completă, a mai spus el.
"Până vom avea un vaccin, guvernele şi oamenii trebuie să depună toate eforturile pentru a opri transmisia, care este cel mai bun mod de a preveni consecinţele post-COVID-19 pe termen lung", a afirmat şeful OMS. AGERPRES