Ordonanţa privind restituirea parţială a accizei suplimentare, publicată în Monitorul Oficial. Poşta Română nu apare în forma finală a documentului

Ordonanţa privind restituirea parţială a accizei suplimentare, publicată în Monitorul Oficial. Poşta Română nu apare în forma finală a documentului

Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă privind returnarea transportatorilor a 4 cenţi din acciza de 7 eurocenţi la carburanţi.

Actul normativ prevede o reducere de accize de 40 euro/1.000 litri faţă de nivelul standard prevăzut de lege, pentru motorina utilizată drept carburant pentru transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone, precum şi pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul cu minimum 9 locuri.

Guvernul anunţa miercuri, într-un comunicat de presă, că reducerea este aplicată şi pentru transporturi poştale efectuate în cadrul unui serviciu universal cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului poştal şi cu o greutate brută autorizată de cel puţin 3,5 tone.

„Această măsură vizează activitatea Poştei Române, care nu beneficiază şi nu poate avea o licenţiere aşa cum operatorii privaţi au“, arata Guvernul.

În forma publicată în Monitorul Oficial, Ordonanţa de Urgenţă nu prevede însă restituirea unei părţi din acciza de 7 eurocenţi pentru transporturi poştale efectuate în cadrul unui serviciu universal.

Restituirea către transporatori a unei sume din acciza suplimentară introdusă la carburant începând 1 aprilie va genera la bugetul de stat un minus de venituri colectate din accize de 353 de milioane de lei pentru acest an, conform estimărilor guvernamentale.

Majorarea accizei pentru carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, a intrat marţi în vigoare, având ca efect creşterea cu 0,41 lei/litru a preţului la benzina cu plumb şi fără plumb, motorină şi petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor.

Această măsură a generat controverse aprinse între premier şi preşedintele Traian Băsescu, acesta din urmă refuzând să promulge bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant şi să semneze memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de finanţatorul extern. Ulterior, după diverse variante discutate şi negociate, prim-ministrul a anunţat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei la benzină şi motorină, iar şeful statului a acceptat să promulge bugetul în aceste condiţii.


Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...