Ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare, adoptată vineri de Guvern: „Nu face altceva decât să chibzuim cheltuielile publice”
Premierul României a anunțat că pentru a fi asigurată procedura transparenței publice Guvernul va adopta ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare va avea loc în ședința de vineri.
„Nu vom lua decizia în ședința de Guvernului de azi. Vom desfășura o ședință de Guvern vineri. Am considerat că e oportun să asigurăm timpul necesar pentru trasparența publică, pentru dezbatere, iar în final să avem toate elementele care să ne asigure că vom lua o decizie foarte bună”, a precizat liderul de la Palatul Victoria.
„E o ordonanță în care nu face altceva decât să chibzuim cheltuielile publice. Discutăm de măsuri care vizează bunurile și serviciile, asigurând derularea investițiilor fără a afecta alocarea bugetului în acest sens”, a completat Nicolae Ciucă.
Premierul României a mai vorbit despre măsurile care vor fi luate în ordonanța care ar trebui să fie reduse cheltuielile bugetare, menționând reducerea buburilor și serviciilor cu 10, reducerea numărului de consilieri de la demnitari, dar și suspendarea angajărilor până la final de 2023.
Cum scapă bugetarii de lux de diminuarea veniturilor
În ordonanța pusă în dezbatere publică a dispărut prevederea prin care urma să aibă loc interzicerea cumulării salariului de la stat cu pensia. O asemenea măsură ar fi afectat numeroși demnitari, printre ei fiind și premierul Nicolae Ciucă, care ar fi trebuit să aleagă între pensia de circa 18.000 de lei lunar și salariul de aproximativ 14.000 de lei. Însă în Guvern sunt și cazuri de pensionari cu un venit de 34.000 de lei lunar, cum e situația lui Nelu Ciobanu (secretar de stat la Justiție), și salariul din Executiv de doar aproximativ 10.000 de lei. Surse din Coaliție au precizat că discuția a rămas în aer, adică faptul că va fi un proiect de lege adoptat la nivel de Parlament, însă fără a se stabili o dată. Iar în Legislativ mai sunt în circuit parlamentar două inițiative similare.
Nici supraimpozitarea marilor venituri nu s-a mai regăsit în ordonanță. Liderii Coaliției așteaptă datele de la Ministerul Finanțelor pentru a vedea pe simulări ce ar însemna să impoziteze mai drastic veniturile de la stat care depășesc salariul brut al șefului statului, adică de circa 25.000 de lei.
Noutatea din ordonanță
Coaliția a venit și cu surprize. Una dintre decizii este reducerea numărului de consilieri de la cabinete la jumătate. Iar pentru a se asigura de acest lucru, guvernanții au hotărât modificarea Codului Administrativ. Prin urmare, numărul maxim de posturi ar urma să fie de 9 pentru cabinetul prim-ministrului, 6 pentru cabinetul vicepremierului cu portofoliu, 4 posturi pentru cabinetul vicepremierului fără portofoliu, 4 posturi pentru cabinetul ministrului, secretarului general al Guvernului și șefului Cancelariei premierului, iar 2 pentru cabinetul SG adjunct al Guvernului, secretarilor de stat și celor asimilați acestora. Prin urmare, premierul nu va mai avea 18 consilieri, nici vicepremierii cu portofolii 12, iar cei fără portofoliu, 8.
În prezent, premierul Nicolae Ciucă are ocupate toate cele 18 funcții, având 13 consilieri de stat, 4 secretari de stat și un director de cabinet cu rang de secretar de stat. În cazul vicepremierilor, aceștia nu au toate funcțiile ocupate, Kelemen Hunor având doi secretari de stat și doi consilieri de stat, iar Sorin Grindeanu, la rândul său, tot câte doi secretari de stat și doi consilieri de stat.
Sursa: adevarul.ro