Orban: Vom căuta soluţii cât mai rapide să deblocăm proiectele de extracţie a gazelor din Marea Neagră
Premierul Ludovic Orban a dat un semnal, miercuri, investitorilor din sectorul energetic, precizând că noul Guvern va căuta soluţii cât mai rapide pentru deblocarea proiectelor majore de extracţie a gazelor din Marea Neagră.
El a fost prezent la preluarea mandatului de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri de către Virgil Popescu.
"În domeniul economiei, avem ca obiectiv să recâştigăm încrederea mediului de afaceri în Guvern. Vrem un dialog permanent cu mediul de afaceri, implicare a mediului de afaceri în elaborarea tuturor proiectelor de reglementări, o comunicare permanentă cu mediul de afaceri, care să asigure stabilitate şi predictibilitate şi care să dea un semnal clar către investitori că România este o ţară în care poţi să investeşti cu toată încrederea, unde statul şi Guvernul sunt parteneri pentru orice investitor serios", a spus premierul.
Orban a arătat că, din păcate, în ultimii trei ani guvernele care s-au succedat au afectat grav încrederea mediului de afaceri în Guvern.
"Sunt convins că am pierdut sute de milioane, probabil miliarde de euro de investiţii care ar fi putut veni în România în toate domeniile, iar obiectivul nostru fundamental este să susţinem orice investitor, indiferent de domeniu. Vremea când se dădeau ordonanţe peste noapte, care dădeau peste cap planurile mediului de afaceri, a trecut. Atât eu, cât şi miniştrii vom genera un mecanism de consultare a reprezentanţilor diferitelor organizaţii ale mediului de afaceri, iar obiectivul foarte clar este de a stabili un parteneriat bazat pe credibilitate, pe termen lung", a continuat şeful Executivului.
Potrivit acestuia, Guvernul îşi propune să valorifice toate proiectele care asigură dezvoltarea economică a României.
"A fost o bulversare legislativă. De exemplu, în domeniul offshore au fost provocate întârzieri în realizarea investiţiilor pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră, ceea ce afectează negativ economia românească. În ceea ce ne priveşte, ne vom mişca cât mai repede să găsim soluţii pentru a debloca aceste proiecte importante pentru România", a mai afirmat Orban.
Premierul a mai declarat că trebuie abrogate toate reglementările absurde, care au adus România în situaţia de a fi importator de energie, în loc de exportator.
"Ne dorim listarea Hidroelectrica cât mai repede posibil. Este un proces în desfăşurare, care se va termina cât mai repede, în cursul acestui an. Nu ştim ce pachet va fi, 10-15-20%, dar statul va păstra controlul companiei. Se tergiversează de ani buni listarea Hidroelectrica şi a altor companii, dar bursa trebuie dezvoltată ca instrument de susţinere a dezvoltării companiilor şi de a permite fiecărui cetăţean să investească în aceste companii. Vrem, de asemenea, să existe proceduri de selecţie pentru managerii acestor companii, conform OUG 109 (privind managementul corporativ în întreprinderile de stat - n.r.), însă cu firme de selecţie serioase, nu scoase din joben, astfel încât să avem un management performant, depolitizat, în companiile din subordinea Ministerului Economiei", a precizat primul-ministru.
El s-a referit şi la faptul că nu este normal să avem zăcăminte de cupru şi să exportăm minereu de cupru, în loc să dezvoltăm capacităţi de prelucrare.
În ceea ce priveşte turismul, Orban a arătat că Guvernul urmăreşte ca banii care intră în ţară să fie mai mulţi decât cei pe care îi cheltuiesc românii pe deplasările în străinătate, în condiţiile în care România are un potenţial turistic extraordinar, pe care trebuie să îl valorifice.
De asemenea, premierul a reiterat ideea că voucherele de vacanţă vor fi menţinute.AGERPRES