Orban spune că preşedintele Iohannis i-a cerut demiterea lui Arafat

Orban spune că preşedintele Iohannis i-a cerut demiterea lui Arafat

Ludovic Orban, fost preşedinte al PNL şi premier, declară că preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut demiterea şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, dar că nu a făcut acest lucru, deoarece reconstrucţia sistemului ar fi necesitat mai multe luni.

Întrebat, la Prima Tv, dacă a luat vreodată în calcul schimbarea lui Raed Arafat din funcţia de secretar de stat la Ministerul de Interne, Orban a replicat că mai multe persoane i-au cerut acest lucru, inclusiv preşedintele Iohannis.

"Nu am luat în calcul, mi s-a cerut. Mai mulţi mi-au cerut schimbarea lui Arafat. (...) Da (şi preşedintele Klaus Iohannis a cerut acest lucru, n.r.). Numai că demiterea era atributul premierului", a spus fostul lider PNL.

El a explicat că s-a opus acestei schimbări deoarece reconstrucţia sistemului, care e făcut în aşa fel "încât să depindă de Arafat", ar fi necesitat mai multe luni.

"Dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că ştiu cum funcţionează sistemul de urgenţe în România şi ştiam la data respectivă că dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune sistemul în funcţiune fără Arafat - sistemul e astfel construit încât să depindă de Arafat - reconstrucţia sistemului fără Arafat ar fi durat trei-patru-şase luni de zile. Şi am spus un lucru foarte simplu. Dacă un singur om moare într-o situaţie de urgenţă, datorită unei intervenţii nepotrivite, întârziate a ISU sau a sistemului din cadrul DSU va fi răspunderea mea personală. O astfel de decizie nu poţi să o iei într-un guvern interimar care are maximum un an de existenţă", a spus el.

Orban a menţionat că discuţia privind demiterea a avut loc la începutul anului 2020 şi că la momentul respectiv au fost adunate mii de semnături de susţinere în favoarea secretarului de stat.

"Imaginaţi-vă că dacă îl schimbam pe Arafat şi ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem. Din păcate, aşa e construit sistemul. Arafat, când a construit sistemul, l-a construit astfel încât să depindă în mare parte de el. De altfel, numai pentru că s-a auzit că se doreşte schimbarea lui Arafat - au fost luate inclusiv poziţii publice pe tema respectivă - eu m-am trezit cu o listă de mii de semnături de susţinere a lui Arafat, în 48 de ore de când s-a auzit prima oară", a spus Orban.

Fostul premier a evidenţiat rolul unităţilor de primiri urgenţe, în contextul pandemiei, precum şi implicarea DSU în transferul pacienţilor.

"Dacă nu erau unităţile de primiri urgenţe în stadiul de pregătire şi de funcţionalitate maximă, aşa cum erau, şi dacă nu ar fi fost puse la punct de Arafat, noi am fi făcut faţă cu mult mai mare greutate, pentru că deşi noi am crescut constant numărul de paturi la ATI (...) unităţile de primiri urgenţe au constituit un loc în care pacienţii, până să li se disponibilizeze un loc liber, au beneficiat de tratare, de acces la oxigen, de o mulţime de tratament profesionist", a mai arătat Ludovic Orban. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”