Orban: Pregătim un proiect de modificare a OUG 114 care să abroge cele mai multe din articole
Guvernul va pregăti un proiect de lege pentru abrogarea mai multor articole din OUG 114, prevederi care au afectat "extrem de negativ" mediul de afaceri, a declarat vineri prim-ministrul Ludovic Orban.
"Intenţia noastră este ca pe orice fel de legiferare care vizează mediul de afaceri - că e în mediul fiscal, că e în orice domeniu specific - să realizăm consultări prealabile, intenţia noastră este ca orice reglementare să nu producă efecte imediate şi mai ales când este necesar un timp de adaptare din partea mediului de afaceri să lăsăm o perioadă de timp astfel încât companiile să se poată adapta la noile reglementări. Avem câteva lucruri care, după părerea mea, trebuie rezolvate imediat, şi anume Ordonanţa 114 şi aici chiar am discutat cu colegii mei să pregătim un proiect de modificare a OUG 114 care să abroge cele mai multe din articole - în domeniul energiei, în domeniul fondurilor de pensii, în domeniul financiar-bancar, suprataxarea în zona comunicaţiilor, fantomaticul Fond de Investiţii şi Dezvoltare şi o mulţime de alte prevederi care au afectat extrem de negativ mediul de afaceri şi aici vom acţiona un pic mai repede cum mi-aş dori, dar cu siguranţă vă vom consulta cu privire la forma finală a proiectului de lege pe care intenţionăm să îl adoptăm în şedinţa de Guvern, să cerem adoptarea de către Parlament", a precizat Orban, la începutul întâlnirii cu reprezentanţii Coaliţiei Naţionale pentru Dezvoltarea României.
Premierul s-a referit şi la rectificarea bugetară, punctând că Executivul a făcut "ceea ce e normal".
"Suntem un guvern deschis dialogului, un guvern care doreşte să creeze un climat de afaceri favorabil, un guvern care doreşte să guverneze prin dialog, prin parteneriat, prin cooperare, prin identificarea de proiecte şi obiective comune, un guvern care doreşte să asigure buna funcţionare a afacerilor private în România, plecând de la o idee simplă, că acolo unde afacerile merg, sunt profitabile, toată lumea câştigă. Am să vă spun numai câteva cuvinte - cred că puteţi vedea, deja, şi la rectificare că, deşi s-a dus un pic deficitul, cum să spun, peste un nivel aproximativ rezonabil, noi am preferat să facem ceea ce e normal, şi anume să respectăm legea, să respectăm contractele. Nu mi se pare normal să întârziem nejustificat rambursările de TVA pentru că asta înseamnă lipsirea companiilor de resurse financiare pe care le pot utiliza în afaceri", a declarat Orban.
Totodată, el a subliniat, legat de concediile medicale sau de maternitate, că suma alocată a fost 1,2 miliarde de lei.
"Pot să vă spun că dimensiunea întârzierii la plată pe concedii medicale, pe concedii de maternitate, era de aproximativ... nu ştiu dacă am reuşit să acoperim integral, am prevăzut aproximativ 1,2 miliarde de lei. Am identificat întârzieri mai mari de un an de zile. Şi asta a fost tot o formă de a menţine minciuna privind deficitul bugetar, neefectuând cheltuieli obligatorii legal şi care, de fapt, puneau pe spinarea mediului de afaceri, lipsind de resurse financiare companiile în condiţiile în care prevederile legale sunt foarte clare. În ceea ce priveşte obiectivele de investiţii, am decis să asigurăm resursele financiare pentru plata la zi, evident, în conformitate cu legea, a tuturor lucrărilor efectuate în baza contractelor, atât pe PNDL, cât şi la Ministerul Transporturilor", a explicat Orban. AGERPRES