Orban: Parlamentul poate să îmbunătăţească măsurile pe care le-am luat, dar nu să legifereze în paralel
Premierul Ludovic Orban a declarat că în Parlament sunt iniţiate o serie de proiecte care dublează măsurile adoptate deja de către Guvern prin ordonanţe de urgenţă şi a apreciat că este de preferat ca Legislativul să dezbată actele normative trimise de către Executiv.
"Am făcut o observaţie legată de faptul că e, aşa, o dublare a măsurilor care sunt luate de către Guvern prin proiecte de lege care de multe ori au acelaşi conţinut, cum e proiectul de lege care a fost trimis de preşedintele Iohannis. Pentru că proiectul de lege a fost adoptat în condiţiile în care Guvernul adoptase cu mult timp înainte ordonanţa 30, modificată prin ordonanţa 32, iar în dezbaterea Parlamentului era legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă. Practic, a fost, aşa, o dublare a procesului de legiferare. (...) E preferabil să se dezbată ordonanţele de urgenţă pe care le emitem, actele normative pe care le emitem, ca guvern, şi pe care chiar le adoptăm sub regimul urgenţei, pentru că erau absolut necesare", a precizat Orban, într-un interviu la postul Antena 3.
El a adăugat că Parlamentul nu trebuie să legifereze "în paralel", ci să îmbunătăţească măsurile trimise de Guvern.
"Să nu fi adoptat prin OUG acordarea şomajului tehnic? Să nu acordăm formele de sprijin prin AJPIS-uri pentru profesionişti? Să nu fi adoptat toate măsurile pe care le-am adoptat în această perioadă? Cred că Parlamentul poate să îmbunătăţească, dacă consideră că are elemente de îmbunătăţire a măsurilor pe care le-am luat, dar nu să legifereze în paralel. La asta m-am referit, în special, când am vorbit despre legiferare. (...) Noi am emis o ordonanţă de urgenţă pentru a prelungi mandatele aleşilor locali şi Parlamentul a iniţiat un proiect de lege, în paralel, de prelungire a mandatului aleşilor locali, adăugând însă suplimentar, prin proiectul de lege, că data alegerilor locale se stabileşte prin lege de către Parlament", a remarcat premierul.
El a reiterat punctul de vedere conform căruia ar fi posibilă organizarea de alegeri locale la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Întrebat dacă este posibilă introducerea unor măsuri speciale în ce priveşte organizarea alegerilor, Orban a arătat că schimbarea sistemului de vot nu depinde de Guvern.
"E posibil să avem şi alte alegeri, dar în mod evident noi nu putem reglementa schimbarea sistemului electoral prin ordonanţă de urgenţă. Ne-am ferit de această reglementare. Aici, dacă e, să se introducă votul electronic sau prin corespondenţă, inclusiv în interiorul ţării, depinde în mare măsură de decizia Parlamentului", a spus el.
Ludovic Orban a declarat, în cursul zilei de vineri, că se va prezenta în Parlament atunci când va fi reluată activitatea, dacă va fi invitat. Pe de altă parte a apreciat că "parlamentarii stau acasă şi nasc tot felul" de iniţiative legislative.
Eu am anunţat cred că orice parlamentar. Unde să mă duc la Parlament? Că parlamentarii stau acasă şi nasc tot felul de iniţiative legislative în izolare, fără un contact serios. (...) Eu informez periodic cetăţenii privind deciziile pe care le luăm, măsurile pe care le luăm. (...) Când se va relua activitatea parlamentară şi, printr-o procedură parlamentară sau constituţională, voi fi invitat la Parlament, cu siguranţă că voi fi prezent", a afirmat Orban. AGERPRES