Orban: Este posibil ca 80.000-90.000 de muncitori sezonieri să plece; un milion de contracte sunt suspendate
Premierul Ludovic Orban a declarat joi seara că este posibil ca în perioada următoare să plece la muncă în străinătate în jur de 80.000- 90.000 de români, un milion de contracte de muncă fiind la această oră suspendate.
"Avem aproximativ o estimare, în jur de 80-90.000 de persoane care este posibil să plece", a precizat premierul la TVR 1, întrebat câţi români ar putea pleca la muncă în străinătate, în perioada de carantină.
"Nu avem nicio pârghie legală de a împiedica cetăţeni români să fie angajaţi la companii din alte ţări. Ce putem face noi? Dacă ar avea ofertă în ţară de la fermierii români sau de la alţi angajatori, probabil nu ar pleca. Deocamdată, la ora actuală, în România există un milion de contracte de muncă suspendate, aproximativ 300.000 de contacte care sunt încetate. Pe lângă aceasta, în România au venit din ţări din UE sau din afara ei peste 250.000 de români. Absorbţia acestei forţe de muncă, integrarea românilor şi găsirea de locuri de muncă pentru aceşti români care tocmai ce au contractele suspendate din cauza încetării totale sau parţiale a activităţii diferitelor companii din cauza epidemiei, absorbţia acestei forţe de muncă este aproape imposibilă. Sigur că, după ce trecem de vârful epidemiei şi există tendinţa revenirii la normalitate, activităţile economice se vor relua şi va exista posiblitatea de a oferi locuri de muncă persoanelor care sunt astăzi afectate", a detaliat Ludovic Orban.
Întrebat dacă cei care au plecat joi de pe Aeroportul Cluj-Napoca au fost testaţi pentru a vedea dacă sunt infectaţi sau purtători de COVID-19, premierul a spus: "Din informaţiile mele nu cred că au fost testaţi".
El a adăugat că este vorba despre contracte de muncă ce se încheie între cetăţeni romani şi companii din alte ţări.
"Este un acord de voinţă care este dat în mod independent de fiecare cetăţean român care decide să plece la muncă atunci când i se oferă un loc de muncă în altă ţară. Nu este nicio situaţie nouă, România este ţară membră a Uniunii Europene. (...) Deplasarea persoanelor către o ţară unde au contract de muncă este încadrată între prevederile ordonanţelor militare emise - deplasarea în scop profesional - pentru că se deplasează la un loc de muncă ce i se oferă printr-un contract de muncă sezonier sau nesezonier. Asta nu înseamnă că noi vom mai tolera ceea ce s-a întâmplat la Cluj. Aici totul trebuie asigurat printr-o corectă planificare a zborurilor sau a altor mijloace de transport şi prin asigurarea tuturor măsurilor de distanţare fizică, de protecţie a persoanelor care se deplasează spre locurile de muncă pe care le vor avea în alte ţări", a menţionat şeful executivului. AGERPRES